STORT GAP: Alle kjedene har uvanlig store forskjeller i pris på bensin og diesel nå i sommer. Foto: Geir Røed
STORT GAP: Alle kjedene har uvanlig store forskjeller i pris på bensin og diesel nå i sommer. Foto: Geir Røed

Enorme forskjeller i drivstoffpriser:

Nå skiller det opptil 200 kroner på en tank bensin og diesel

Flere steder i Norge er det nå opptil 3,50 kroner i forskjell på literprisen på bensin og diesel. Prisforskjellen utgjør over 200 kroner for en vanlig tank.

Publisert Sist oppdatert

Størst ser forskjellene ut til å være i Aust-Agder, hvor det både i Lillesand, Grimstad og Arendal meldes om over tre kroner og opp mot 3,50 kroner i forskjell på literprisen for diesel og bensin.

Da Motor sjekket alle bensinstasjonene i Grimstad fredag kveld, var det følgende drivstoffpriser:

Kjede Bensin Diesel Prisforskjell pr l Uno X 15,88 12,40 3,48 Shell 15,89 12,40 3,39  Circle K 15,72 12,50 3,22 Esso 15,72 12,50 3,22

Prisene gjelder blyfri 95 og vanlig diesel.

Forskjeller på nesten 3,50 kroner per liter gir enorme utslag på en fylling. På en tank på 60 liter blir prisforskjellen mellom bensin og diesel 209 kroner.

Listeprisen, eller det som er veiledende pris for bensin og diesel, er nå henholdsvis 14,89 kroner for bensin og 12,80 for diesel, ifølge Shell.

I tillegg kommer transportkostnader som varierer etter stasjonenes beliggenhet og som drivstoffselskapene ikke opplyser om.

Men dette tyder på at bensinstasjonene ligger under listeprisen for diesel og langt over listeprisen for bensin.

Les også: Her er alle veikroene vi har testet Norge rundt

Også på Romerike

Den lille bensinstasjonskjeden St1 Norge, som har ca 40 stasjoner på Østlandet og Sørlandet, er den eneste bensinstasjonskjeden som offentliggjør drivstoffprisene sine.

En gjennomgang av deres stasjoner, viser at det er lignende forskjeller også i Arendal, hvor bensinen fredag kveld kostet 15,68 kroner og dieselen 12,49 kroner – en forskjell på 3,19 kroner.

På St1-stasjonene på Jessheim og Kløfta på Romerike kostet bensinen fredag kveld 14,94 kroner og dieselen 11,82 kroner – en forskjell på 3,12 kroner.

Les også: Hvorfor er ikke denne bilen mer populær?

Diesel har vært dyrere

På alle de andre St1-stasjonene var det fredag kveld normale prisforskjeller på 1-1,50 kroner literen. For det er ca én krone literen som i mange år har vært den normale forskjellen på bensin og diesel.

Men diesel har av og til også kostet mer enn bensin. Det skjedde blant annet i 2008, da dieselprisen flere steder i Norge lå 10 øre over bensinprisen.

Og i november 2011 skilte det bare ett øre på bensin og diesel i Trondheim. Den gangen ble de manglende prisforskjellene begrunnet i at vinterdiesel er dyrere enn sommerdiesel.

Les også: Er dette Norges mest bereiste person?

Lokal priskrig

Norges største drivstoffkjede, Circle K, forklarer de store prisforskjellene mellom bensin og diesel med lokal konkurranse.

– Pumpeprisen kan svinge mer på det ene produktet enn det andre som følge av lokal priskonkurranse. Priskrigene starter når én aktør senker prisen. Alle ønsker å være konkurransedyktige i sitt lokalmarked, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge til Motor.

Han hevder det ikke er uvanlig med store prisforskjeller mellom bensin og diesel.

– Det kan være såkalt priskrig på bare det ene drivstoffet.

Billigst mandag formiddag

I flere år har drivstoffprisene variert mye gjennom uka, med de laveste prisene mandag formiddag, og de nest laveste torsdag formiddag. Midt på dagen disse to ukedagene skrur nesten samtlige bensinstasjoner opp prisene kraftig, slik at prisene ligger på topp mandag og torsdag ettermiddag.

De store prisvariasjonene bekymrer både Konkurransetilsynet og Forbrukerrådet.

– Det er få aktører i drivstoffmarkedet, og vi er bekymret for konkurransesituasjonen, sa direktør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, til E24 i april.

Konkurransetilsynet beskriver konkurransen i drivstoffmarkedet som «vesentlig begrenset».

– Vi mener kjedene driver koordinert prising med stilltiende enighet, sa seniorrådgiver Sigurd Birkeland til Motor i februar.

(Saken er oppdatert 30. juli med kommentar fra Circle K)