MISTER ALL KONTROLL: Med slitte, men lovlige sommerdekk, kan du vannplane og miste alt veigrep i 30 km/t lavere hastighet enn med en nytt dekk på bilen. Foto: Rune Korsvoll
MISTER ALL KONTROLL: Med slitte, men lovlige sommerdekk, kan du vannplane og miste alt veigrep i 30 km/t lavere hastighet enn med en nytt dekk på bilen. Foto: Rune Korsvoll

1,6 millimeter er for dårlig

Lovlige sommerdekk er farlig dårlige

I Norge er det tillatt å kjøre med sommerdekk som har ned mot 1,6 millimeters mønster. Men slike dekk er farlige. De gir opptil ti meter lengre bremsestrekning og kan vannplane i 30 km/t lavere hastighet enn nye dekk.

Publisert

Dette er de beste og dårligste sommerdekkene i 2016

Det er magasinet Motor som har testet bremse- og vannplanings-egenskapene til to sett med brukte dekk mot nye. Alle testene har foregått på våt asfalt, som er det mest kritiske underlaget for sommerdekk.

Her sjekker du alderen på sommerdekkene dine

I vannplaningstesten på en rett vei med 7 millimeter vann, er nye Goodyear Eagle Ventura best og klarer en hastighet på 98 km/t. Et Nokian-dekk med 3,2 millimeter vannplaner i 73 km/t, mens Nokian-dekket med 1,7 millimeter mister alt veigrep allerede ved 68 km/t. Det siste er altså et dekk som holder lovlig standard i Norge. Egenskapene mot vannplaning i sving er om mulig enda dårligere. Og når dekket vannplaner i en sving betyr det rett og slett at du drar av veien eller havner over i motgående kjørebane.

 Bremsing på våt vei er et annen kritiske område hvor de slitte dekkene taper. Fra 80 km/t stopper Pirelli på 30 meter. Nokian (3,2 mm) bruker 37 meter og Nokian (1,7 mm) 39,5 meter. Umiddelbart høres kanskje ikke forskjellen på ni meter så ille ut, men virkeligheten ved en bråstopp foran et fotgjengerfelt er en annen: Når bilen med Pirelli-dekkene står stille, vil bilen med de mest slitte Nokian-dekkene fortsatt ha en hastighet på 35 km/t når den treffer fotgjengeren.

Tipset som gjør at du ikke mister hjulet

Vannplaning rett fram  hastighet [km/t]

DE BESTE NYE

Goodyear                98

Barum                     96

Continental              93

Dunlop                     92

Nokian                     91

DE BRUKTE

Nokian 3,2 mm    75

Nokian 1,7 mm    68