FERIETRØBBEL: Når trafikkstasjonen i nabobyen Elverum stenger blir det økt pågang her på Hamar trafikkstasjon. Foto: Geir Røed
FERIETRØBBEL: Når trafikkstasjonen i nabobyen Elverum stenger blir det økt pågang her på Hamar trafikkstasjon. Foto: Geir Røed

Trøbbel med feriestengte trafikkstasjoner:

Frykter ungdom ikke får avlagt førerprøven

Trafikkskolene i Norge roper nå varsko og ber om bedre kapasitet på trafikkstasjonene slik at elevene får avlagt førerprøven sin.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til Vegdirektoratet hevder de to organisasjonene Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund og Trafikkforum at det er betydelige utfordringer med kapasiteten ved trafikkstasjonene til Statens vegvesen.

De to organiserer landets trafikklærere og trafikkskoler, og den siste tiden har det strømmet på med henvendelser fra medlemmene.

Les vår dokumentar: De mest utsatte rammes hardest i trafikken

Etterlyser fleksibilitet

Problemet er ifølge trafikkskolene generelt for dårlig kapasitet, feriestengte trafikkstasjoner og for dårlige rutiner ved trafikkstasjonene.

SOMMERTID: Førerprøver for MC må skje i sommerhalvåret når kapasiteten ved trafikkstasjonene er redusert. Det skaper store problemer, forteller trafikkskolene. Foto: Geir Røed
SOMMERTID: Førerprøver for MC må skje i sommerhalvåret når kapasiteten ved trafikkstasjonene er redusert. Det skaper store problemer, forteller trafikkskolene. Foto: Geir Røed

– Noen trafikkstasjoner, som Kongsvinger og Lillestrøm, samarbeider slik at de får en bedre avvikling av førerprøver i forhold til behovet. Men alle trafikkstasjonene greier ikke det. Vi etterlyser større fleksibilitet ved trafikkstasjonene, og at de kaller inn ressurser ved behov, forteller fagkonsulent Ellen Ramstad i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund til Motor.

Les også: Bilen din spionerer på deg 

Ønsker maksimal ventetid

Hun forteller at det ved trafikkstasjonene legges ut timer for praktiske prøver som kan bestilles 10 uker frem i tid.

– Men ved noen av trafikkstasjonene er det ingen ledige timer innenfor de 10 ukene, forteller Ramstad.

Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund og Trafikkforum ber samferdselsmyndighetene innføre en regel om maksimal ventetid for avlegging av førerprøver.

Les også: Her er tre gode super-billige hoteller i Oslo

Sommerstengte stasjoner

Kapasitetsproblemene er størst om sommeren, når ansatte er på ferie og flere trafikkstasjoner stenger helt.

Bare på Østlandet og Sørlandet er i sommer seks trafikkstasjoner sommerstengt. Disse er Mysen, Otta, Fagernes, Elverum, Mandal og Flekkefjord.

– Dette er selvsagt ikke ideelt for de som benytter seg av tilbudene på disse trafikkstasjonene. Men vi må avvikle ferie på en forsvarlig og god måte. Derfor har vi funnet det nødvendig å stenge, sier Kjetil Wigdel, avdelingsleder for trafikant- og kjøretøyavdelingen i Region øst i Statens vegvesen.

Det liker ikke trafikkskolene.

– Situasjonen er uheldig og uholdbar. Førerprøver på MC er sesongbetont. De kan bare avlegges i sommerhalvåret, sier Ellen Ramstad i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.