Det er mange kjøretøy som ikke står oppført med lovlig taklast i registeret til Statens vegvesen. Dermed står det heller ikke i bilens vognkort. Etaten anslår at det dreier seg om rundt 40 prosent av de registrerte personbilene og varebilene på norske veier.
For å kunne registrere en verdi for taklast i vognkortet, er vegvesenet avhengig av å få opplysningene om dette enten i typegodkjenningen av bilen, eller som dokumentasjonen fra importøren.
Ganske opplagt
Da registreres tallet hos vegvesenet, og i vognkortet. Også verdien null vil bli oppført, dersom bilen ikke kan ha taklast. Det er med andre ord ganske opplagt hvilke tall sjåføren har å forholde deg til.
Men hva med de rundt 40 prosent av bilene som ikke har denne dokumentasjonen?
Annonse
Kjøreforbud
– Hvis vi ikke har disse opplysningene, vil det stå «ikke oppgitt» i våre systemer, mens feltet «Taklast» ikke kommer med på vognkortet i det hele tatt, bekrefter rådgiver på seksjonen kjøretøy registrering i Statens vegvesen, Jeanette Nordan.
– Da er du avhengig av bilens instruksjonsbok og opplysningene som oppgis der, for å kunne dokumentere at du kjører med lovlig taklast, legger hun til.
Små sjanser
Hvis ikke, vil kjøreforbud være en naturlig konsekvens dersom du blir stoppet i kontroll. Sjansene for dét er riktig nok ganske små for tiden, noe du kan lese om her.
Men det er slett ikke alle som kjører rundt med en plasskrevende murstein av en instruksjonsbok i hanskerommet. Mange nøyer seg med små hefter med praktisk veiledning til de mest brukte funksjonene.
Stadig flere produsenter tilbyr også online-instruksjonsbøker eller apper.
Annonse
Må framlegges
– Hva skal man gjøre for å få disse opplysningene inn i vognkortet?
– Dersom det er oppgitt en verdi for taklast i instruksjonsboken for kjøretøyet, kan eier fremlegge denne for Statens vegvesen og be om at denne verdien legges inn på kjøretøyet i kjøretøyregisteret. Verdien vil da komme på vognkortet, forklarer Nordan.