DONAUS DRONNING: Innseilingen til Budapest er verdt å få med seg, med storslått utsikt over elven og byen. Foto: Shutterstock
DONAUS DRONNING: Innseilingen til Budapest er verdt å få med seg, med storslått utsikt over elven og byen. Foto: Shutterstock

4.-11. september 2018

Jubileumscruise på Donau - NAFs veibok feirer 90 år

Hjertelig velkommen på jubileumscruise! Motors reiseklubb feirer den tradisjonsrike Veiboka med et ekslusivt cruise på Donau, eksklusivt for NAFs medlemmer. Per Roger Lauritzen, redaktør av Veiboka, er med på hele cruiset og deler sine personlige reiseopplevelser.

Publisert Sist oppdatert

Dette cruiset blir en unik opplevelse. Hele skipet MS Der Kleine Prinz er reservert for NAF. Skipet er nyoppusset og tar oss til fem land og fire hovedsteder med Beograd, Budapest og keiserbyen Wien som noen av høydepunktene. 

Utsikten og opplevelsene veksler fra vakre kulturlandskap til elegante hovedsteder. Vi besøker Serbia, Kroatia, Ungarn, Slovakia og Østerrike, og hovedstedene Beograd, Budapest, Bratislava og Wien.

På turen holder Per Roger Lauritzen et foredrag og tar oss med bak kulissene i arbeidet med Veiboka. Han kjenner Norge som sin egen hage og deler historier og opplevelser fra kjente og ukjente perler rundt i landet.

Per Roger er ikke bare redaktør av Veiboka, men har også skrevet fire reisehåndbøker for NAF med temaene Norges beste utsikter, Norges vakreste bilturer, Norges beste omveier og Utenfor allfarvei. Han trives like godt til lands som til vanns og har også skrevet flere bøker om padling.

Dette er noen av høydepunktene underveis:

 • Beograd – den hvite byen
 • Landsbyfest i Jarak
 • Livet langs Donaus bredder
 • Budapest med sin vakre beliggenhet ved elven
 • Gamlebyen i Bratislava
 • Keiserbyen Wien
 • Per Roger Lauritzen, redaktør av Veiboka til NAF, er med på hele turen, i tillegg til en norsk reiseleder

Vi begynner seilasen i Beograd, en av Europas eldste byer. Mer enn fire årtusener med røff balkanhistorie har skapt en stolt og interessant by.

I løpet av natten ankommer vi Vukovar i Kroatia. Fordi byen ble beleiret og beskutt av serbiske styrker i 87 døgn under Kroatia-krigen, kalles den ofte Heltebyen.

Fra Vukovar seiler vi til Ungarns hovedstad, Budapest, og vi får en rolig formiddag på dekk eller i en av de hyggelige salongene om bord før vi ankommer Donaus dronning.

Fra Budapest seiler vi gjennom slusene til Bratislava med middelalderslottet og den sjarmerende gamlebyen. Om kvelden inviterer kapteinen på festmiddag mens skipet fortsetter sin seilas mot et nytt land og en ny hovedstad.

Wien kalles keiserbyen og byr på berømte arkitektoniske juveler som Statsoperaen, Rådhuset, Parlamentet, Belvedere palasset og Stefansdomen. I Wien har vi tid til å oppleve byen på egen hånd, og de som har lyst til kan bli med på en fantastisk Wiener-konsert med musikk av Johan Strauss og arier fra utvalgte Mozart-operaer.

 

Skipet ligger ved kai utenfor Wien over natten før vi avslutter cruiset og flyr tilbake til Oslo sammen.

Se fullt dagsprogram lenger ned på siden. 

ALT DETTE ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Beograd/Wien–Oslo
 • Transport flyplass–skip t/r
 • Syv netter om bord i skipet MS Der Kleine Prinz. Alle bor i utvendig lugar med vinduer som kan åpnes.
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Velkomstcocktail
 • Ettermiddagskaffe og kveldssnacks
 • Kapteinens festmiddag inkludert en aperitiff og et glass musserende vin
 • Vinsmaking
 • Levende musikk i salongen
 • Stort utfluktsprogram
 • Skandinavisk/engelsktalende guider på utfluktene
 • Norske reiseledere fra Vista Travel

PRISER

Kategori D*, hoveddekk, akterut     13.990 kroner

Kategori C, hoveddekk                          15.440 kroner

Kategori B*, øvre dekk, akterut       15.790 kroner

Kategori A, øvre dekk                           16.210 kroner

Pris pr. person i delt dobbeltlugar. Fly fra andre byer i Norge på forespørsel.

* Det kan forekomme noe maskinstøy i lugarene som ligger akterut.

Tillegg for enkeltlugar (dobbeltlugar brukt som enkeltlugar): 5.950 kroner. NB - kun på forespørsel. Det er et begrenset antall lugarer som kan selges som enkeltlugarer.

Valgfri drikkepakke: 1.450 kroner per person. Forutsetter at begge i lugaren bestiller.

For påmelding og mer informasjon se www.vistatravel.no

For spørsmål:

e-post: [email protected]

Telefon: 21 99 56 00

Dagsprogram 

Dag 1, tirsdag 4. september
Oslo–Beograd

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn. Sammen flyr vi til Serbias hovedstad, Beograd. Mellomlanding og flybytte underveis.

Fra flyplassen er det buss til skipet. Her sjekker vi inn og finner oss godt til rette om bord. Før middag samles vi til en velkomstdrink. Vi møter Per Roger Lauritzen, redaktør av NAFs veibok, i tillegg til kapteinen om bord og hans besetning. Etter et velsmakende måltid tar vi turen til salongen for å oppleve fargerik serbisk folkedans. Skipet ligger ved kai i Beograd over natten.

 

Dag 2, onsdag 5. september
Beograd og Novi Sad

Serbias hovedstad ligger strategisk til der elvene Sava og Donau møtes, midt mellom to tidligere imperier – det habsburgske og det ottomanske.

Beograd er en av Europas eldste byer, og mer enn fire årtusener med røff balkanhistorie har skapt en stolt og interessant by.

Etter frokost er det byrundtur som går med buss forbi den imponerende Kalemegdan-festningen, den ortodokse St. Sava kirken, prinsesse Ljubicas palass, rådhuset og St. Markus-kirken. Vi får tid til å rusle en tur på egen hånd i sentrum, før vi kjører til den lille landsbyen Jarak.

Her er vi invitert på lunsj i hagen til en av landsbyboerne. Vi får servert lokale spesialiteter og smake på det serbiske plommebrennevinet Sljivovica. Mens vi spiser blir vi underholdt av musikere fra landsbyen.

Gode og mette fortsetter utflukten til Krushedol-klosteret i Fruska Gora-fjellet. Klosteret er først og fremst kjent for sine fresker fra 1500-tallet, men er også gravplass for historiske personer som kong Milan Obrenovic og hertuginne Ljubica.

Fra Krushedol kjører vi til Novi Sad, Serbias tredje største by. Novi Sad er en historisk universitetsby – full av liv og med mange parker, restauranter og butikker. I mellomtiden har skipet også kommet til Novi Sad, og etter en byrundtur går vi om bord igjen ved 17-tiden.

Etter middag slipper Per Roger Lauritzen oss til bak kulissene og gir oss et unikt innblikk i arbeidet med Veiboka. Få kjenner veiene i Norge så godt som ham, og i kveld deler han morsomme og interessante historier fra kjente og ukjente steder i det langstrakte landet vårt.

Dag 3, torsdag 6. september
Vukovar

I løpet av natten ankommer vi Vukovar, Kroatias største elvehavneby. Under Kroatia-krigen ble byen beleiret og beskutt av serbiske styrker i 87 døgn. Derfor kalles den ofte Heltebyen. Da Vukovar til slutt ble invadert den 18. november 1991, var byen nærmest fullstendig ødelagt.

Om morgenen er det guidet byvandring gjennom sentrum, hvor man fortsatt kan se spor etter krigen.

Cruiset fortsetter ved lunsjtid. Om ettermiddagen er det vinsmaking og musikalsk underholdning i baren. Vi krysser grensen til Ungarn og seiler videre gjennom natten.

Dag 4, fredag 7. september
Budapest

Vi tilbringer en rolig formiddag om bord før vi ankommer Ungarns hovedstad, Budapest, kl. 14.00.

Innseilingen til Budapest er verd å få med seg, her seiler vi forbi mange av hovedstadens severdigheter og flotte byggverk som ligger langs elven.

Budapest kalles ofte Donaus dronning, og med god grunn. Etter lunsj er det byrundtur. Vi ser de største severdighetene, som Parlamentsbygningen i nygotisk stil, St. Stefans basilikaen, operaen, Helteplassen og den kjente Fiskerbastionen med storslått utsikt over byen og elven.

Om kvelden tilbys det en valgfri utflukt for å se en forestilling med Ungarns statlige folkloreensemble. Gruppen består av tretti dansere og ansees for å være en av de beste i sitt slag i verden. Etter forestillingen kjører bussen på en liten rundtur gjennom den vakkert opplyste byen. Skipet ligger ved kai i Budapest over natten.

Dag 5, lørdag 8. september
Budapest

Etter frokost kan du bli med på en valgfri halvdagsutflukt til Szentendre, en hyggelig liten by grunnlagt på 1600-tallet. Etter en guidet byvandring er det tid til å rusle litt rundt på egen hånd eller ta en pause på en av byens kafeer. Retur til skipet for å spise lunsj.

Om ettermiddagen tilbys en valgfri utflukt til Lazar Lovas Puszta, som ligger cirka 45 kilometer sør for Budapest. Her får du oppleve et av de beste hesteshowene i Ungarn. Det blir også smaksprøver på lokale spesialiteter - også Palinka, en tradisjonell fruktbrandy.

De som ikke deltar på de valgfrie utfluktene kan legge opp dagen etter eget ønske. Spør gjerne vår reiseleder om interessante steder eller ting det er verdt å se.

Kanskje frister det med et besøk til et av byens termalbad? Szechenyibadet, det største og eldste badeanlegget i Ungarn, har både utvendige og innvendige bassenger, og alle holder 38 grader.

Budapest er også en fin by for shopping. Her ligger tradisjonelle markeder side om side med moderne shoppingsentre.

Klokken 21 seiler vi mot nye horisonter – denne gang Bratislava.

Dag 6, søndag 9. september
Bratislava

Vi seiler gjennom Gabcikovo-slusen, den største slusen i øvre delen av Donau, før vi kommer til Bratislava ved 14-tiden.

Etter ankomst blir vi med på en totimers rundtur med byens turisttog. Vi ser mange av attraksjonene i sentrum, før vi tar turen opp til middelalderslottet Bratislavsky hrad. Slottet ligger på en høyde med flott utsikt over byen og elven. Deretter kjører vi tilbake til gamlebyen, hvor det blir tid til å kikke litt rundt på egen hånd.

I kveld inviterer kapteinen til festmiddag. Vi spiser og hygger oss om bord, mens skipet fortsetter sin seilas mot et nytt land og ny hovedstad.

Dag 7, mandag 10. september
Wien

Tidlig om morgenen legger vi til kai i Nussdorf, en forstad til Wien, og dette er cruisets siste anløpshavn. Etter frokost skal vi på byrundtur med buss. Det er en fin måte å få oversikt over de største severdighetene i den gamle keiserbyen på.

Vi kjører langs Ringstrasse og ser berømte arkitektoniske juveler som Statsoperaen, Rådhuset, Parlamentet og universitetet. Turen går videre til Belvedere palasset, hvor vi skal besøke den imponerende hagen. Neste stopp er gamlebyen. Her fortsetter rundturen til fots forbi Stefansdomen. Retur til skipet for lunsj.

Om ettermiddagen kan du utforske Wien på egen hånd, eller bli med på en valgfri utflukt til Schönbrunn-slottet, den tidligere sommerresidensen til den østerrikske keiserfamilien. Etter middag er det valgfri utflukt for å oppleve en praktfull Wiener-konsert med musikk av Johan Strauss og arier fra utvalgte Mozart-operaer. Skipet ligger ved kai utenfor Wien over natten.

Dag 8, tirsdag 11. september
Wien–Oslo

Etter frokost sier vi farvel til MS Der Kleine Prinz og kjører til flyplassen. Direktefly tilbake til Oslo.

SKIPET

MS Der Kleine Prinz 4*

 • Rederi             Quality Cruises
 • Byggeår          1992, totalrenovert vinteren 2016–2017
 • Lengde            93 m
 • Passasjerer     86

Der Kleine Prinz er et nyoppusset, hyggelig og populært skip. Om bord er det restaurant, salong med bar, og resepsjon. Det er heis mellom de to dekkene og stort soldekk. Levende musikk i salongen om kvelden.

Alle lugarene er utvendige med store vinduer som kan åpnes. Lugarene er romslige (16 m2) og har to enkeltsenger (som ikke kan settes sammen), TV, telefon, safe, hårtørrer og bad med dusj. Wi-Fi (gratis) er tilgjengelig i fellesarealene, men med begrenset kapasitet.

Prisen inkluderer ikke:

 • Valgfrie utflukter. Disse kan kun bestilles og betales om bord
 • Drikkevarer. Mulig å kjøpe drikkepakke.
 • Tips til skipets mannskap, lokaleguider og sjåfører på utfluktene
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Drikkepakke
Det er mulig å forhåndsbestille en drikkepakke som inkluderer vin i glass, øl, brus, mineralvann, filterkaffe og te servert i restauranten og baren, samt utvalgte merker av whisky, vodka og gin. Det forutsetter at begge i lugaren bestiller drikkepakken.

Tips
Tips er frivillig, men samtidig en del av inntektene til de ansatte. Rederiet anbefaler 40 euro til skipets mannskap (pr. reisende), og cirka én euro til hver av lokale guider og sjåfører på utfluktene.

Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. Ilandstigning skjer via en smal landgang. Få skip har heis og på utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

Forbehold
Elver er naturbaserte og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Rederiet vil ordne med alternativt program hvis mulig.

Med forbehold om endringer i reiseruten og dagsprogrammet. Prisene er basert på valutakurser pr. juli 2017. Avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du på vistatravel.no.