Toyota-sjef til Motor:
– Hydrogenbiler skal ikke koste mer enn andre biler
Hydrogenbiler er ikke som andre biler. Aller minst når det kommer til prisen.
– Vårt langsiktige mål er at hydrogenbilene skal ha samme prisnivå som hybridene, sier Thiebault Paquet, leder for Toyotas hydrogensatsing i Europa, i et intervju med Motor.
Dit er det et drøyt stykke.
De to hydrogenbilene som har utgjort det hele og fulle tilbudet på det norske markedet, Hyundai Nexo og Toyota Mirai, har begge kostet over 600.000 kroner.
Nå kommer andre generasjon Mirai, hvor den enkleste av to utstyrsvarianter starter på vel 540.000 kroner.
Men hvordan skal prisbildet utvikle seg for at det en dag etableres et hydrogenmarked som har både tilbud og etterspørsel?
Fast i troen
– Vårt langsiktige mål er at hydrogenbilene skal ha samme prisnivå som hybridene, uten at jeg kan gi deg noe årstall for når vi skal nå det målet. Hvis vi kan klare det samme kostnadsnivået tror jeg disse hydrogenbilene vil være et veldig attraktivt alternativ for mange, sier Paquet.
I følge Toyota ble produksjonskostnadene redusert med 75 prosent fra første til fjerde generasjon av selskapets hybrider.
Toyota er fast i troen på hydrogen.
At bilene er dyre og at det knapt finnes en fyllestasjon har ikke rokket ved overbevisningen om at hydrogen er liv laga – også i personbilmarkedet:
– Ja, vi er 100 prosent overbevist om at dette er en del av løsningen, sier Paquet.
– Hva er milepælene?
– Fram mot 2030: Infrastruktur, selvfølgelig. Det ble formulert en målsetting nylig fra interesseorganisasjonen Hydrogen Europe om 1500 fyllestasjoner i drift i Europa. Det vil åpne for et tilfredsstillende europeisk nett. For vår egen del handler det om å utvikle personbilen. Vi kom med første generasjon Mirai i 2015, nå i 2020 kommer andre generasjon. Og det kommer en tredje generasjon i god tid før 2030.
Trenger samarbeid
– Men dette er vel ikke et prosjekt hvor personbilmarkedet alene definerer om dette blir en suksess?
– Det er for så vidt sant. Dette er ikke som hybridteknologien hvor vi hadde kontroll på alle faktorene. Slik er det større risiko i hele hydrogenprosjektet. Vi er fullstendig klar over at vi trenger å samarbeide med andre aktører både på tilbud- og etterspørselssiden. Det er hele tanken bak klyngediskusjonen: Dette kommer aldri til å fungere hvis en aktør som skal levere fyllestasjoner ikke kan skape profitabel business ut av dette. De trenger volum. Du kan ikke leve at det kommer én Mirai på besøk i uka. Men vi tror ikke man kommer utenom hydrogen som del av løsningen for lavere utslipp.
– Da er det flere bilprodusenter som må tro på dette?
– Vi må se forbi bare personbiler og ta et bredt industrielt perspektiv. Tungtransport og lastebiler blir viktig, men hydrogen vil komme på et bredt felt. Ikke desto mindre: Som personbil er dette en elektrisk bil i alle positive betydninger av ordet. Den gir deg elbilopplevelsen som stadig flere setter pris på, men med den konvensjonelle fylleopplevelsen: Etter fem minutter ved pumpa kan du nå kjøre 650 km. For mange vil den batterielektriske løsningen være bedre, for andre vil hydrogen være å foretrekke. Det er litt som bensin og diesel, det avhenger litt av kjøreprofilen deres hva de foretrekker.
«Står ikke alene»
– Men må ikke andre bilprodusenter også satse på hydrogen om det skal lykkes?
– Det er en misoppfatning at vi står alene i dette. I realiteten har ingen har stoppet utvikling av denne typen biler. De som sier de har avsluttet dette for personbiler, driver jo med utvikling av hydrogenlastebiler. Konkurrentene gjør tunge investeringer, og vi ser at de gjør fremskritt. I Frankrike. I Sør-Korea. Og i Tyskland. Men, vel, om vi skulle vært alene… Vi var alene med hybrid også, hehe.
– Kreves det ikke en ganske komplett line-up av modeller for at skal være et reelt alternativ for folk flest?
– Over tid kommer vi med et bedre modellutvalg. Teknologien i Mirai brukes på andre modeller, de større først – som Caetano-bussen.
– Det er flere veier til volum, men samtidig viktig at det også går den andre veien: Mye av teknologien vi bruker i Mirai har vært i andre modeller. Batteriet kommer fra en 3.5 liters V6-hybrid. Motoren er en MG2, en av motorgeneratorene vi har i hybridene. Vi har produsert over 16 millioner hybrider, som hver har to elektriske motorer. Vi har brakt mer enn 32 millioner elmotorer og over 16 millioner batterier til markedet og skal bruke skaleringseffekten også i utviklingen av hydrogenbilene. Vi har bred kunnskap om masseproduksjon, sier Paquet.
Ingen SUV-start
– Vil dere fått andre svar om potensialet hvis dere hadde startet dette prosjektet med en SUV og ikke en sedan?
– Vi startet faktisk med noen SUV-prototyper, men gikk for en mindre modell for å vise at vi kunne gjøre dette også i personbilsegmentet. I begynnelsen var utfordringen: Hvordan kan man sette sammen en hydrogenbil slik at den blir konkurransedyktig i personbilmarkedet? I dag har vi en bil som er vil hevde seg veldig godt med andre modeller i denne klassen. Etter Mirai vil det være mye enklere å sette denne teknologien i en bil i Landcruiser-størrelse.