NORSK SUKSESS: Volvo Amazon ble designet av nordmannen Jan Wilsgaard og ble en stor suksess også i Norge utover 60-tallet. Foto: Produsenten
NORSK SUKSESS: Volvo Amazon ble designet av nordmannen Jan Wilsgaard og ble en stor suksess også i Norge utover 60-tallet. Foto: Produsenten

Volvo Amazon 60 år

En kvinnelig kriger med norsk design

For 60 år siden ble Volvo Amazon presentert for første gang. – oppkalt etter et mytisk, kvinnelig krigerfolk og designet av nordmannen Jan Wilsgaard.

Publisert

Den første helgen i september 1956 ble Volvos nye Amazon vist offentlig for første gang. Bilen var svært elegant, sammenliknet med Volvo PV og andre tidligere modeller fra den svenske bilprodusenten.  Bak designet sto den 26 år gamle nordmannen Jan Wilsgaard, som senere skulle bli Volvos mangeårige designsjef og ansvarlig for blant annet 140 og 240-serien fra Volvo. Under lanseringen ble Amason stavet med s, men allerede før produksjonsstarten i 1957 ble navnet endret til de mer internasjonalt gangbare Amazon. 

Les også: Testet Volvo V90 - verdens mest elegante stasjonsvogn

De første to årene var alle modeller av Amazon to-farget. Fra 1959 gikk det an å få bilen ensfarget. For kunder som ønsket en mer sportsliog utgave, kom Amazon Sport i 1958. Den hadde doble SU-forgassere og en kvassere kamaksel som ga motoren hele 85 hester.

Mest berømt er kanskje Amazon for at den i 1959 ble den første bilen i verden med trepunktsbelte som standard. Ingen annen sikkerhetsdetalj i bil har betydd så mye og skal ifølge enkelte eksperter har spart en million menneskeliv i trafikken de 57 årene det har vært i bruk.

Les også: Volvo - unnfanget i et krepselag

I februar 1962 ble så stasjonsvogn-utgaven av Amazon presentert for første gang. Den skulle vise seg å bli en stor suksess, ikke minst i Norge. Dette var den første av Volvos herregårdsvogner og ble siden et varemerke for den svenske bilprodusenten. Totalt ble det bygget 667.791 eksemplarer av Amazon, før den siste rullet av samlebåndet på Torslanda-fabrikken i Gøteborg 3. Juli 1970.

 Mindre kjente fakta om Volvo Amazon

 I Sverige finnes det fortsatt 24.282 registrerte Volvo Amazon.

Volvos fabrikkfører Carl-Magnus Skogh vant Akropolisrally i Hellas i 1965 bak rattet i en Amazon 122S. Det svenske politiet samarbeidet med Volvo om utvikling av utstyr som skivebremser, servobremser og radialdekk. Dette ble senere standard på bilen før mange andre bilprodusenter tok det i bruk. USAs tidligere forsvarssjef og utenriksminister Colin Powell var svært interessert i klassiske Volvo-biler. Da han ble pensjonist, fikk han en Amamzon restaureringsobjekt av president Bill Clinton. Det fantes planer om å sette en V8-motor i Amazon for det amerikanske markedet. Flere prototyper ble bygget og testet, men ideen ble droppet fordi ledelsen i Volvo ikke syntes den passet til bilen. Da Amazon kom, tok Volvo tilbake plassen som Sveriges mest solgte bil. Den plassen har Volvo hatt i alle år siden. I filme om Watergate-skandalen som beskriver avgangen ti president Richard Nixon, kjører Washington Post-reporter Bob Woodward en hvit Amazon.