bil ved havet med vindmøller bak

ÅRETS PLUG-IN-MODELLER

Her er plug-in nyhetene du har ventet på

Flere bilmodeller kommer som ladbare hybrider de nærmeste månedene. Er dette ladehybridene du har ventet på?

Publisert

Det er god fart i salget av ladbare hybrider om dagen, blant annet på grunn av gunstige priser sammenlignet med fossilvariantene. I mars kommer en god gammel hybridtraver med spesielt design som ladehybrid, nemlig Toyota Prius. For 20 år siden var Prius den første hybridbilen som ble satt i masseproduksjon.

PRIUS: Toyota kommer med ny modell av Prius, 20 år etter at denne ble satt i masseproduksjon som hybrid.

–  Hvorfor kommer dere med en ladbar hybridutgave av Prius?

– Vi var også først ute med ladbar hybrid, tilbake i 2012. Nå er det riktig å lansere en ny modell, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota. Han sier bilen vil være spesielt egnet for kaldt klima, blant annet takket være oppvarming av batteriet ved ladning.

– Og rekkevidden på ren elektrisk kjøring?

– Over 50 kilometer.

COUNTRYMAN: Mini håper på storsalg av sin nye plug-in, og regner med 100 solgte den første måneden.

 

I juni eller juli følger en stor nyhet fra Mini. Deres modell Countryman (større enn vanlig Mini) blir da å få i Norge som ladbar hybrid. Dette er merkets første plug-in hybrid. Rekkevidden på batteri oppgis til å være opptil 40 kilometer. Det betyr at den på vinterføre i Norge, hvor firehjulstrekket kommer til sin rett, i praksis vil være en del kortere enn 40 kilometer. Batteriet kombineres med en bensinmotor, som er det vanlige for ladbare hybrider.

Prisen på MINI Cooper S E Countryman ALL4, som er det fulle merkenavnet, er straks klar.

– Men jeg kan dessverre ikke dele den med deg i dag, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby. Han opplyser at Mini regner med å selge 100 ladehybrider i måneden etter at bilen er lansert på det norske markedet.

Får han rett, vil bilmerket få et løft i Norge.

OPTIMA: Kia slapp denne som sedan i 2016, men i år kommer Optima som stasjonsvogn.

 

På jakt etter stasjonsvogn, sa du?

Fra Kia kommer Optima nå med en ladbar hybrid stasjonsvogn. Sedanen er allerede på markedet som ladbar hybrid fra i fjor. Den har solgt rundt 50 eksemplarer i Norge. Stasjonsvogner selger fortsatt godt i Norge, og Kia regner med å selge ti ganger så mange av stasjonsvognutgaven av Optima i 2017, altså 500.

Prisen er ikke klar, men sedanen koster fra 375.900 kroner.

– Hvordan skal dere klare å konkurrere med plug-in Passaten fra Volkswagen?

– Utgangspunktet vårt er at dette vil bli et konkurransedyktig priset alternativ med god elektrisk rekkevidde (hvor stor oppgitt elektrisk rekkevidde får ikke Motor opplyst, da bilen ikke er typegodkjent), avansert teknikk og mye utstyr pakket inn i et lekkert design. Så får vi ta det derfra, sier produktsjef Eirik Risåsen i Kia.

Bilen er ventet på det norske markedet til høsten.

Mercedes-Benz vil også komme med en plug-in stasjonsvogn i 2017, E-350-e.

IONIQ: Hyundai har tidligere levert denne som hybrid og som helelektrisk, nå kommer Ioniq også som ladehybrid.

 

Hyundai Ionic, en av bilene som vakte mest oppmerksomhet i året som gikk, kommer også som ladehybrid til sommeren. Fra før finnes den i en helelektrisk og hybrid utgave.

PR-sjef Morten Brusletto i Hyundai antyder en ren elektrisk rekkevidde på 50 kilometer.

– Med tre forskjellige utgaver av samme modell, blir det kannibalisering?

– Nei. Tvert imot. De tre IONIQ-modellene skal utfylle hverandre, slik at kunder kan velge etter behov og bruksmønster, sier Morten Brusletto.

Han kan foreløpig ikke oppgi noe om prisen på den ladbare hybridutgaven i Norge.

BMW kommer også med en plug-in nyhet i løpet av våren. 530e iPerformance. Rekkevidden på batteriet skal være opp til 45 kilometer.

Det følger flere plug-in hybrid nyheter i løpet av året. Kia kommer med en plug-in hybrid variant av hybridbilen Kia Niro omtrent samtidig som Optima er i salg.

 

Volvo kommer etter planen med plug-in hybridutgaver av de nye 90-modellene fra Volvo, V90 og S90. Fra før har Volvo sin store SUV, XC90, og modellen V60 som plug-in hybrider.

– Det har «i årevis» vært varslet at Volvos populære SUV, XC60 (mindre enn XC90), også kommer som ladehybrid?

– Den kommer. Men jeg kan ikke si når, sier informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen hos Volvo.

Dette er bestselger-lista blant ladehybridene (antall solgte i 2016) 1 Mitsubishi Outlander (5132) 2 Volkswagen Golf (4337) 3 Volkswagen Passat (2552) 4  Audi A3   5 BMW 2-serie   6 Mercedes-Benz C-klasse   7 BMW X5   8 Volvo V60   9 Volvo XC90   10 Mercedes-Benz GLC