Alt du må vite når du skal leie bil:
Slik unngår du leiebilfellene
En tilsynelatende billig leiebil er ikke alltid billigst når sluttsummen gjøres opp. Men det er fullt mulig å styre unna fellene.
Når du søker etter leiebil på internett får du aldri opp hele bilens pris. Dette gjelder både på bilutleierens nettside og hos samtlige leiebilformidlere, som for eksempel Finn.no og Rentalcars.com.
Det er viktig å vite prisen på tilleggstjenester og nødvendige forsikringer fordi prisforskjellene på disse kan utgjøre mer enn prisforskjellen på selve bilen.
I tillegg er det fort gjort å bli overrumplet av forsikringstilbud når bilen hentes ut. Ofte jobber servicepersonalet bak skranken på provisjon og er drevne på argumenter. Heldigvis er det fullt mulig å unngå fellene når du har kjennskap til dem.
Internetts prisgjennomsiktighet presser prisene på bilutleie, i alle fall på den delen av prisen som er godt synlig. Noen tar igjen det tapte på tilleggstjenestene hvor prisene ikke er like gjennomsiktige. Særlig har EUs forbrukermyndigheter tidligere advart mot spanske bilutleiere.
Les også: Vil du kjøpe ny bil etter ferie med leiebil? Sjekk våre biltester først!
Felle med egenandel
Et lenge benyttet triks er å tilby kunden en svært høy egenandel på kasko og ansvarsforsikringen, samtidig som prisen på å fjerne egenandelen gjennom en egenandelsforsikring skjules ved bestilling. Under bestillingen får kunden opplyst at forsikringen kan kjøpes over disk på reisemålet.
Men når kunden henter ut bilen viser det seg at prisen på å nulle ut den høye egenandelen ofte er tredobbelt så høy som normalt, det vil si målt mot å bestille forsikringen samtidig med bilen.
Typisk nok er det bilutleierne som skjuler prisen på egenandelsforsikringen som også har de høyeste egenandelene, gjerne 15.000 kroner, slik at kunden er presset til å tegne dette.
Les også: Her er leiebil-oppskriften, steg for steg!
Tror du har unngått egenandelsfella, men …
En del egenandelsforsikringer dekker ikke skader på vindu, dekk og felg.
I skranken vil ofte personalet forsøke å selge en forsikring som dekker dette, men den er gjerne svært overpriset. Egentlig er disse hullene i forsikringen uviktig.
Husk på at du i praksis ikke har forsikret dekkene og felgen for skader på bilen du har hjemme, da slike utgifter utgjør mindre enn egenandelen.
Så må du absolutt ha forsikret dette på en ukes ferie når du kjører omkring uten hele året hjemme? Svaret er nei. Styr unna, eller velg en egenandelsforsikring som dekker alt samtidig med bestillingen av bilen.
Les også: Så mye koster deg det å eie en bil!
Hvilke forsikringer bør du velge?
Ansvar og kasko: I Europa er alltid en ansvarsforsikring og kaskoforsikring inkludert i prisen. Egenandelen er imidlertid høy, normalt ligger den i området 1000 til 1500 euro for biler i økonomiklassen og kompaktklassen.
For å fjerne egenandelen kan du tegne en egenandelsforsikring - gjerne kalt Super Cover (SCDW) eller Excess Waiver Insurance (EWI). Men noen tar en egenandel selv med en slik forsikring. Prisen varierer stort, også innholdet i slike forsikringer kan variere.
Du må alltid vite prisen på SCDW før du bestiller bilen. Blir du henvist til at bilutleieren gir deg en pris på dette ved utlevering av bilen, er du på vei mot egenandelsfella. Fra-priser er også å anse som verdiløs informasjon. Du må ha eksakt pris på egenandelsforsikringen ved bestilling.
Det er fullt mulig å få med seg priser på denne forsikringen når du sjekker priser, men du må klikke deg inn på en valgt bil for å finne prisen. Bestiller du på Avis’ nettsider er det nesten umulig å finne denne prisen, og også hos Hertz er denne lite synlig.
Flere kredittkort tilbyr egenandelsforsikring for 100-250 kroner pr år. Det er prisgunstig. Bilutleien må da være betalt med de respektive kortet. Forsikringen har som regel en begrensning på 10.000 kroner i egenandel og to skader pr år.
På engelsk heter ansvarsforsikring Third Party Liability, kasko heter Collision DamageWaiver (CDW) eller Loss Damage Waiver (LDW), tyveri heter Theft Protection (TP) eller Theft Waiver (TW). Kan også ha andre navn. Alle disse er inkludert i leieprisene i Europa. I andre land kan de kommer som tillegg.
Utvidet kasko: Kaskoen kan i noen tilfeller være unntatt skader dekk/hjul, glass, tak, understell, interiør, og bilberging slik at du må tegne en utvidet forsikring. Sjekk vilkårene ved bestilling.
Ulykkesforsikring/personskadeforsikring: Personal Accident Insurance (PAI) kan du droppe. En slik forsikringen har du allerede i reiseforsikringen.
Personlige eiendeler: Personal Effects Insurance (PEI) dekker tap eller skade på eiendeler i bilen. Denne kan du droppe. En slik forsikring har du allerede i reiseforsikringen.
Les også: På tur i Norge og klar for en pause? Vi har gjort Norges største test av spisesteder langs veien
Tilleggsforsikringer i USA
Bestiller du leiebil i USA fra en norsk nettside er alle skatter og nødvendige forsikringer med i prisen. Men leier du bil lokalt i USA tilkommer dette.
Utvidet ansvarsforsikring: Supplemental Liability Insurance (SLI) er en utvidet ansvarsforsikring. I søksmålenes hjemland bør du absolutt vurdere denne. I andre land heter denne gjerne Extended Protection (EP) og er neppe noe du behøver.
Forsikring mot skade forårsaket av uforsikret sjåfør: Uninsured Motorist Protection (UMP) gjelder dersom en uforsikret påfører deg skade. Men dette kan være dekket gjennom en fullgod ulykkes- og reiseforsikring. Du kan antakelig droppe denne, men sjekk din egen reiseforsikring først.
Les også: 10 ting du må huske hvis du skal lease bil
Kan miste forsikringen ved bruk av feil sjåfør
Det koster ekstra dersom flere skal kjøre bilen, typisk 50-80 kroner per dag for én ekstra sjåfør. Her varierer prisen veldig.
Skader forårsaket av en uregistrert sjåfør som kjører, må du påregne å betale for. Forsikringen gjelder bare for sjåfører som er registrert hos utleier.
Mange utleiefirmaer oppgir ikke kostnaden for ekstra sjåfør ved bestilling på nett, men henviser til stasjonen der du skal hente bilen. I så fall, velg et annet selskap.
Reiseforsikringen dekker forskuddsbetalingen
Det er vanlig at du betaler en lavere pris ved forskuddsbetaling. Ofte kan du velge hvordan du skal betale.
Forskuddsbetaling er ikke mer risikabelt.
Avbestillingsforsikringen i reiseforsikringen din dekker forskuddsbetalingen dersom du blir avskåret fra å reise.
Det mest vanlige er uansett å kunne avbestille kostnadsfritt inntil noen dager før avhenting. Leievilkårene gir de eksakte reglene for dette. Også ved forskuddsbetaling er det vanlig å få tilbake beløpet hvis du avbestiller innen en gitt frist.
Les også: Kraftig økning i svindel med bilskader
Et svært utbredt drivstoff-triks
Det er to alternativer for tanking. Den vanligste og utvilsomt billigste metoden, er den vi er vant til i Norge – nemlig få bilen levert med full tank og levere den med full tank. «Full to Full» som det heter hos bilutleierne. Bare husk å fylle opp tanken før levering, ellers belastes du et saftig gebyr i tillegg til drivstoffkostnaden.
Den andre varianten er at bilen hentes med full tank og så levere den så tom du klarer mot at du betaler for full tank. Dette er gjennomgående en dyr (og ganske sleip) metode.
Ingen kan levere en bil med tom tank! Det er dessuten vrient å beregne nesten tom tank. Ingen tør kjøre mot avreiseflyplassen med en blinkende bensinlampe.
I alle tilfeller leverer du bilen tilbake med mange liter drivstoff som du har måttet betale for.
I Spania har flere bilutleiere krevd at alle kunder, også dem som bare leier bilen en dag eller to, må betale for full tank selv om de bare bruker en brøkdel. Særlig på Kanariøynene er denne metoden utbredt, også blant store kjente selskaper.
Salgsargumentene for å få deg over på den fordyrende drivstoffavtalen er mange. Regnestykkene de viser deg, kan du med fordel ignorere.
I enkelte land, som for eksempel Tyrkia, kan du oppleve en tredje metode. Bilen leveres med det som måtte være på tanken, så må du etter beste evne forsøke å levere den tilbake med samme nivå.
Les også: Nå skal en metode måle forbruk og utslipp på riktig måte
Dyre tilleggsprodukter
Tilleggsprodukter er dyre. Her tar leiebilselskapet ut stor ekstra fortjeneste (marginer). Har du mulighet til å ta med for eksempel en sittepute til barnet sparer du penger.
Leieprisen ved 14 dagers leie tilsvarer nesten kjøpesummen. Det samme gjelder GPS.
Også ekstra sjåfør må du sjekke prisen på, da de varierer stort. Det er ikke mulig sammenligne disse i prisoversikten hos bilutleieren.
Du må klikke deg inn på hver enkelt bil for å sjekke.
Kjørelengde
Som oftest inkluderer leieforholdet fri kjørelengde. Hvis den er begrenset, gjelder en sats for overkjørte kilometer.
Noen utleieselskaper har en svært lav pris på bilen, men er gjerrige på kjørelengden, gjerne maks 10 mil om dagen.
Alt utover dette koster typisk i overkant av 10 kroner mila. Sjekk kilometerstanden både ved henting og levering hvis du har begrenset kjørelengde. Ta bilde med mobilen.
Les også: Denne familien opplevde marerittet i Gudvangatunnelen
Betale i NOK
Dersom du får valget mellom å betale i norske kroner eller lokal valuta, skal du alltid velge lokal valuta. Dette gjelder uansett hvor eksotisk valutaen er.
Velger du norske kroner, bestemmer den lokale bilutleieren vekslingskursen, og den kan være hva som helst.
Velger du lokal valuta, er det kortselskapets internasjonale kurser som gjelde, og de er alltid bedre enn den lokale butikkens egne kurser.
Kredittkort beskytter deg mot urimelige krav
Betal alltid med kredittkort når du forskuddsbetaler leiebil. Finansavtaleloven beskytter deg nemlig mot urimelig krav fra selger.
Den gjelder kun kredittkort, ikke debetkort (som trekkes direkte fra konto).
Når du leier bilen med full tank holdes det av et depositum tilsvarende kostnaden for full tank. Da må du ha et kredittkort.
Hvis du ikke har forsikring som dekker egenandelen vil det også bli satt av et depositum for eventuelle skader på bilen. Dette depositumet kan være stort.
Sjekk alltid hvor stort dette depositumet er før du leier.
Rabatter
Leiebilfirmaene har mange rabattkampanjer. Sjekk derfor også bilutleiefirmaene nettsider for dette også. Det kan lønne seg å utnytte rabatter som du får via turoperatører.
Ellers kan du få leiebilrabatter i svært mange sammenhenger, for eksempel i forbindelse med kredittkort eller medlemskap, for eksempel i NAF (Hertz).
Det florerer også med tilbud via foreninger og på arbeidsplasser. Det er ikke alltid sikkert detter er det beste tilbudet du kan få, men du bør alltid sjekke disse.
Les også: Hotellsjekken til Motor gir deg knalltips på hoteller i Skandinavia
En ekstradag kan være gratis
Det hender at prisene som inkludere en helg er lavere enn midtuke. Dette er en måte å skille firmakundene fra privatkundene.
Prisen til privatkunder er gjerne lavere.
Derfor kan du oppleve at det faktisk ikke koster noe ekstra å inkludere søndagen i leieperioden.
Henting av bilen
Dersom du har egenandel, må du sjekke bilen for skader og påse at alle skader er nedtegnet på skjema vedlagt leieavtalen.
Har du avtale med begrenset kilometerstand, sjekk at rett kilometerstand er nedtegnet i avtalen.
Ved levering
Dersom du har egenandel på bilen, bør du levere den til betjeningen og få kvittering på at bilen er uten nye skader.
Leverer du den uten betjening, bør du filme/fotografere bilen for å sikre deg mot urimelig krav i ettertid.
Du er nemlig ansvarlig for bilens tilstand inntil en av de ansatte sjekker den.
Ikke godta overpris på ripe
Har du valgt forsikring med egenandel og har laget ripe i bilen, skal du ikke godta hvilken pris som helst.
Ørsmå riper regnes som normal slitasje og kan ikke kreves dekket av deg.
Har du tilført en ripe på et området på bilen som allerede var fullt av riper og bulker, kan ikke leiebilselskapet kreve full betaling for hver ny ripe når de samler opp dette.
Noen tjener ekstra på å ta betalt for lakkeringen av døren fem ganger selv om den lakkeres en gang.
Krev redusert pris dersom din ripe bare er en av flere.
Trukket for mye på kortet
En del opplever å bli trukket for utgifter det ikke er gjort avtale om. I så tilfelle, kan du ta kontakt med kredittkortselskapet. Det er en fordel om du kan vise til bilder av bilen som er tatt ved ut- og innlevering.
Dersom du havner i en tvist med utleier, bør du ta kontakt med Forbruker Europa hvis det er leie i Europa, eller Forbrukerrådet i Norge.
Ikke betale leiebil med Eurobonus-poeng
Det er dyrt å betale leiebil med SAS bonuspoeng. Faktisk gir det dobbelt pris for leiebilen målt mot vanlig pris.
SAS Eurobonus-poeng gir deg mest for pengene hvis de brukes som betalingsmiddel for flyreiser.
Les også: Vi leide bil og dro på en av Europas mest spektakulære bilturer
PS: Flyplassmyte og flyplassfelle
Fortsatt hører man at det er penger å spare på ikke å leie bilen på flyplassen, men i stedet ta bussen inn til byen og leie den der. Smarte Pengers prisundersøkelse viser tvert om at det er litt billigere på flyplassen enn i nærmeste by (Europa). Stort sett er prisene og betingelsene nesten helt like, mens i enkelte tilfeller er tilbudet på flyplassen betydelig lavere. Det gir en gjennomsnittspris på flyplassene som er 11 prosent lavere enn i byen. Eventuelle flyplasstillegg er da inkludert. Husk at bilutleierne i byene sjelden har like lange åpningstider som på flyplassene og derfor krever et gebyr for utvidet åpningstid.
Men det finnes en liten felle:
Noen av de billigste selskapene har både kontor og bilparken et godt stykke unna flyplassterminalen. Langtur med shuttlebuss kan være nødvendig. Noen bilutleieragenter oppgir ikke navnet på selskapet før du har betalt. Det er en måte å skjule at de leier ut via bilutleiere med ukjente navn.
Styr unna slike skjulte bilutleiefirma!
Sjansen er større for biler med lav kvalitet og dertil lav driftssikkerhet, samt en lite ønsket tur i overopphetet shuttlebuss.
De store og kjente aktørene er nesten alltid nærmest terminalen. Sjekk uansett kartet som de fleste bilutleiemeglerne viser når du klikker deg inn på valgte bil.