RENTEKAMPANJE: Forbrukerrådet advarer mot rentekampanjer med svært lave renter. Foto: Faksimile av kampanjen til Frydenbø.
RENTEKAMPANJE: Forbrukerrådet advarer mot rentekampanjer med svært lave renter. Foto: Faksimile av kampanjen til Frydenbø.

Leasingkontraktene låser kundene:

Derfor får du ikke lavere leasingrente

Norges største leasingselskap kutter renten litt – til noen kunder. Men flere andre kutter ikke. Årsaken er den enorme makten leasingselskapene har.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Hvorfor er rentekutt på leasing så vanskelig?

– Vi skal selvfølgelig informere deg så snart våre finansieringskostnader endrer seg, skriver ALD Automotive til en kunde som leaser en Mitsubishi gjennom selskapet.

Merk ordbruken: «Vi skal informere deg».

BMWs finansieringsselskap formulerer seg slik til sine kunder: «Hvis renten blir redusert, vil dere få beskjed om dette.»

Ordbruken er ikke tilfeldig. Leasingselskapene har nemlig så stor makt at de nærmest kan bestemme den flytende renten på leasingavtalen din uten å ta hensyn til faren for å miste deg som kunde.

Rentesatsen kan også være det mangedobbelte for deg sammenlignet med renten for nye kunder. Se eksempel lenger ned.

Tidligere denne uken ble det kjent at Norges største leasingselskap, Volkswagen Møller Bilfinans, senker renten med 0,4 prosent til de kundene som i fjor fikk rentehevninger. Da økte Møller leasingrenten med 0,5 prosent.

Kundene er oppgitte.

– Jeg betaler prisen for ikke å ha lest det med liten skrift, men heller vært fasinert av godlukten av nybil, skriver en mann fra Nordland i en epost til Motor. Han leaser en Skoda gjennom Volkswagen Møller Bilfinans.

Andre leasingselskap dropper helt rentekutt.

– Vi kan ikke sette ned renten på din leasingavtale, skriver kunderådgiveren i ALD Automotive til Mitsubishi-kunden i en epost like etter påske.

Les også: Følger Norges Bank-renten opp, men ikke ned

– Skal forvente kutt

Både NAF og Forbrukerrådet er kritiske til små og ingen rentekutt.

– Kundene har all mulig grunn til å forvente og forlange at også leasingselskapene skal sette ned renten nå, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, og fortsetter:

– Alle leasingkunder som mottok brev i 2019 med varsel om økte kostnader på leasingen som følge av sentralbankenes renteøkninger har en spesielt god sak.

VAKTBIKKJE: Jorge Jensen og Forbrukerrådet setter kritisk fokus på leasing av bil. Foto: Forbrukerrådet
VAKTBIKKJE: Jorge Jensen og Forbrukerrådet setter kritisk fokus på leasing av bil. Foto: Forbrukerrådet

Kostbart

Mens kunder med tradisjonelt billån lett kan skifte bank for å få bedre betingelser, er leasingkundene i praksis låst til leasingkontrakten – som normalt varer i tre eller fire år.

– Det kan bli kostbart for kunder som ønsker seg ut av leasingavtalen. Leasingselskapet vil kreve at du dekker deres tap, som kan være opptil seks månedsleier pluss allerede innbetalt startleie, sier Jensen.

Han påpeker at leasingselskapene på sin side kan ha så lite som én måneds oppsigelsestid av leasingkontrakten.

– Vær skeptisk

I en grundig og nylig oppdatert guide om privatleasing skriver Forbrukerrådet at enkelte leasingselskaper har knyttet månedsleien opp mot selskapets egne rentebetingelser.

– Dette åpner for at selskapet kan heve din rente – og dermed månedsleien – hvis selskapets rentebetingelser svekkes – helt uavhengig av markedsrentene. Vær skeptisk til å signere en kontrakt med slike betingelser, skriver fagansvarlig Jogrim Aabakken i guiden.

Les også: Pass deg for disse leasingfellene

Kampanjerenter

Forbrukerrådet påpeker også at lave kampanjerenter gjerne tilbys kun for noen få måneder.

– Du tilbys en kampanjerente, og du tror at denne gjelder i hele leasingperioden. Men egentlig gjelder den bare de første tre månedene. Vær klar over at også seriøse aktører tilbyr kampanjerenter som ikke nødvendigvis varer i hele leieperioden, skriver Aabakken.

En av Motors lesere har bittert fått erfare forskjellen på kampanjerente og renten hun har.

På nettsidene til Frydenbø Bil er det rentekampanje på leasing med rente på bare 0,99 prosent.

– Men på vår avtale med Frydenbø er renten nå på 4,74 prosent, skriver kunden i en epost til Motor.

KRAFTIG KUTT: Slike hyggelige meldinger har noen leasingkunder fått. Faksimile av rentebrev.
KRAFTIG KUTT: Slike hyggelige meldinger har noen leasingkunder fått. Faksimile av rentebrev.

Kraftig kutt

Noen leasingselskap setter imidlertid renten kraftig ned.

– Jeg har fått redusert renten begrunnet i styringsrenten, skriver en fornøyd leser til Motor.

Volvo Car Finance og Nordea kutter leasingrenten hans med 0,85 prosent. Det er like mye som Nordea nå har kuttet boliglånsrenten med til sine beste kunder.

Men når Motor spør Nordeas kommunikasjonsdirektør om de har lyst til å fortelle litt om den gode nyheten, forholder han seg i korthet:

– En kort kommentar på dette: Vi gjør fortløpende vurderinger av våre priser, også i leasingmarkedet, og har som mål å være konkurransedyktige. Vi har ingen kommentarer ut over dette, skriver kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i en epost til Motor.