DÅRLIGE BOKSER: Boksene ble kollisjonstestet i bare 40 km/t, men likevel var det bare Thule som klarte seg godt. Foto: Thule
DÅRLIGE BOKSER: Boksene ble kollisjonstestet i bare 40 km/t, men likevel var det bare Thule som klarte seg godt. Foto: Thule

Kollisjonstest av takbokser

Flere farlige takbokser i salg

Ski og staver flyr ut av boksene som prosjektiler, og noen bokser går helt i oppløsning. Det er de skremmende resultatene i en ny test av takbokser som NAF og Tesfakta har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Ni takboksene er testet med en hastighet på bare 40 kilometer i timen. Vekten av lasten i boksene var fra 50 – 75 kg, avhengig av hva de er bygget for. Mange av boksene får skremmende dårlige resultater. Noen åpner seg og andre løsner helt fra taket og går nærmest i oppløsning. Forståelig nok kan dette være livsfarlig.

Bare én boks, Thule XL Motion 800, er i stand til å holde lasten på plass. Den er også helt vanntett og enklest å håndtere, og ender som en klar testvinner.

Les hele testen av takbokser og se filmen på naf.no

Takboksen fra Biltema håndterte sammenstøt nest best, etterfulgt av Jula Box. På begge boksene satt lasten igjen, men skituppene stakk litt ut av boksen. De resterende seks takboksene klarte seg dårlig eller svært dårlig.

Trafikkforskningssjef Anders Kullgren i det svenske forsikringsselskapet Folksam sier at det å få en ski mot kroppen kan være direkte dødelig for en møtende bilist eller myke trafikanter langs veien.

– 40 kilometer i timen er en helt rimelig hastighet for en slik test, og takboksene bør helt klart tåle en kollisjon av denne typen med god last, sier han.