1.500 KRONER: Nå får du 1500 kroner i bot hvis du ikke bruker beltet i buss. Foto: Statens vegvesen
1.500 KRONER: Nå får du 1500 kroner i bot hvis du ikke bruker beltet i buss. Foto: Statens vegvesen

Kontroller i gang

Fest buss-beltet – nå blir det bot

Nå kontrollerer Statens vegvesen beltebruk i busser over hele landet. Det er slutt på muntlige advarsler. Glemmer du beltet kan det koste deg 1500 kroner i gebyr.

Publisert Sist oppdatert

I vinter kontrollerte Statens vegvesen 16.300 busspassasjerer for beltebruk. 3.600 passasjerer satt usikret. Statens vegvesen tror mørketallene er store.

 -Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke. Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Les også: Dette fikk 198.000 av oss bot for i fjor

 Kun én av to oppgir at de husker beltet i busser med belte. Samtidig er hele 87 prosent klar over at det er påbudt å bruke belte i buss når det er montert.

 -Skadepotensialet i buss er enormt om det skulle skje en ulykke. I en kollisjon er det sterke krefter som blir satt i sving. Beltet holder passasjerene på plass i setet. Det kan redde liv, sier Lutnæs. 

 Åtte mennesker ble drept i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2015. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på.

Les også: Nå blir det vanskeligere å slippe unna fotoboksene

 Ikke belter i alle busser

Det finnes flere ulike busstyper, og ikke alle har krav til belte. Busstyper uten krav til belte og med ståplasser, er ment for lavere hastigheter og med hyppige av- og påstigninger. Regelverket er likt i hele Europa. 

 -At ikke alle busser har belte kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når du har det tilgjengelig. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men der de dessverre ikke var i bruk, sier Lutnæs.