DINER PÅ NORSK: En knapp time sør for Bergen ligger det som ganske sikkert er Norges kuleste veikro-diner.

Veimat-testen 2017: Er-An, Søfteland

En amerikansk diner i Norge

Er-An har ett av de kuleste veikrointeriørene, en skikkelig burgermeny og fersk ørret fra Hardanger.

Publisert Sist oppdatert

Er-An

87 poeng

Er-An ligger på E39, 25 minutter sør for Bergen, 5212 Søfteland.

Førsteinntrykk 8/10

Litt guffen inn- og utkjøring hvis du må krysse veien, men en skikkelig kul diner med Elvis i døren og en amerikansk skolebuss stikkende ut av veggen.

Meny 10/10

Kombinere det amerikanske dinerkonseptet med burgere og tex-mex med gode råvarer, fersk fisk, et vegetartilbud og sunne alternativer.

Smak 9/10

Godt av ferske og skikkelige råvarer. Kunne ønsket meg en litt sprekere salat og litt friskere dressing enn en standard majonesdressing.

Pris 8/10

Hele prissegmentet fra wienerpølse 19 kr, baktpotet 59 og wraps kr 89 til husets spesialiteter til restaurantpriser kr 249 til 299 kr.

Service 10/10

Kjempehyggelig, blid og kunnskapsrik dame bak disken. Maten kommer raskt til bordet, men ikke kjappere enn at du skjønner at den ikke bare har vært innom mikroovnen.

Barnevennlig 9/10

Barnemeny med både burger og nuggets, men også pannekaker, fjellørret og hvit fisk. Barnestoler. Masse artig å titte på overalt.

Hjemmelaget 9/10

Så godt som alt lages på kjøkkenet av friske og skikkelige råvarer.

Drikke 8/10

Cola naturligvis, og et standard brusutvalg. Også milkshake, smoothie og juice. Vann med isbiter. Vanlig utvalg av te og kaffe.

Renhold 9/10

Ryddig og rent, og bordene blir raskt ryddet. Litt sprut på veggene.

Toaletter 7/10

Tre separate toaletter. Dolokket er en gitarkropp. Litt rufsete på gulvet selv ved åpningstid.

Klikk her hvis du er sulten:

Sjekk alle stedene vi har testet Norge rundt, og finn din favorittkro!

Diner-konseptet er gjennomført – og med humor: 

Elvis står i døren og tar i mot. Fronten på en Cadillac stikker ut fra veggen.

Jukeboxen sørger for musikk, og dolokket er kroppen på en gitar. En oppsiktsvekkende amerikansk, knallgul skolebuss er kjørt inn i veggen på utsiden, og med det har de fått enda flere sitteplasser.

Det trengs sikkert.

For allerede når dørene åpner klokken 11, begynner det å renne inn av folk.

WELCOME: Elvis tar i mot i døren.

 

Man kunne tenke seg at en amerikansk diner i Norge ville satse alt på halvgode burgere, men så feil kan du ta.

Motor har allerede kåret Er-An til en av Norges beste veikroer to år på rad, og de holder like høy standard i år.

TA PLASS: Den gule, amerikanske skolebussen er kjørt inn i veggen og gir flere sitteplasser i kafeen.

 

Alt lages på huset, og de nøyer seg ikke med å pushe burgere og fyre opp frityrgryta.

Selvfølgelig har de masse digge burgere med forskjellige toppinger, alt fra chipotlemajones til blåost og løkringer. I tillegg litt tex-mex av typen spareribs, nachos og en vegetar quesadilla.

Entrecôte og indrefilet med pannestekt asparges ser mest ut som skikkelig restaurantmat, og til 249 og 299 kroner holder det restaurantpris også.

IKKE BARE BURGERE: Fersk fjellørret fra Hardanger kommer i flere varianter på menyen.

 

Men ta en titt på husets spesialiteter, der troner sesongens hvite fisk med asparges og lun potetsalat.

Fjellørreten er fersk fra Hardanger. Du kan få både salat og fiskeburger av den samme ferske ørreten.

Det betyr at de sunne alternativene står høyt på listen, og at fisk ikke er noe som kommer frossen og skal en tur i frityrgryta for å få varmen igjen.

Ørretsalaten kommer i en stor og flott bolle. En halv, fersk filet ligger på toppen av masse god blandet salat, men salaten kunne nok vært litt mer spennende.

Ørreten er krydret med sitronskall og urter, og umiddelbart tenker vi at den er for salt. Det er bare fordi den er krydret med maldonsalt, og vi tilfeldigvis får en stor saltkrystall i munnen.

Til salaten kommer en grov baguette og en skål med majonesdressing Det står at det skulle være søt chilisaus, og det hadde nok vært bedre.

Eller kanskje rett og slett en frisk rømmedressing hadde vært godt. 

Men du har ikke vært på en amerikansk diner, selv om den ligger på Os utenfor Bergen, uten å drikke milkshake.

Dessertmenyen er herlig amerikansk med pannekaker og oreokake, banana split og fem typer milkshake – eller en frisk smoothie med frosne bær, eplejuice og ørlite milkshakeblanding i for å gjøre den litt rundere.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)