NYE SAAB: Kinesiske Nevs, som kjøpte konkursboet til Saab, har innledet et samarbeid med  Iconiq Motors om å bygge en SUV-avlegger av denne bilen på fabrikken i Trollhättan.. Foto: Iconiq Motors
NYE SAAB: Kinesiske Nevs, som kjøpte konkursboet til Saab, har innledet et samarbeid med Iconiq Motors om å bygge en SUV-avlegger av denne bilen på fabrikken i Trollhättan.. Foto: Iconiq Motors

På veien i 2020

Nye Saab-planer i Trollhättan

En elektrisk familiebil med SUV-preg skal gi nytt liv til den gamle Saab-fabrikken i Trollhättan. Det sier kinesiske Iconiq Motors, som skal bygge bilen. Produksjonen skal starte i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Etter konkursen i Saab våren 2011, har det vært mye fram og tilbake om fabrikken i Trollhättan noen gang kommer til å produsere biler igjen.

Den nye eieren New Electric Vehicle Sweden (Nevs), som kjøpte fabrikken i 2012, annonserte for et par år siden at de skulle bygge 150.000 elektriske biler basert på Saab 9-3 til det kinesiske leasingselskapet Panda New Energy.

Disse bilene er det ennå ikke noen som har sett noe til.

Les også: Dette er de sikreste bruktbilene for familien

Nå er det altså nye planer om at Nevs skal utvikle og bygge helt nye biler i samarbeid med den nye, kinesiske bilprodusenten Iconiq Motors.

En søstermodell til bilen som nå er planlagt bygd i Trollhättan er vist fram i Kina.

Dette er en fem meter lang minibuss eller storfamiliebil med seks eller fire seter. Teknologien bygger på den såkalte Phoenix-plattformen, som Saab allerede var i gang med å utvikle allerede i 2011 da konkursen var et faktum.

Ifølge Nevs informasjonssjef Mikael Østlund er denne plattformen videreutviklet, slik at den elektriske bilen får en rekkevidde på minst 400 kilometer.

Iconiq Motors bygger også en ny fabrikk i Tianjin i Kina, der produksjonen av denne minibussen skal starte i 2019.

I Trollhättan drøyer altså produksjonsstarten til 2020.

Noe Saab-navn kommer du imidlertid ikke til å se på de svensk-produserte bilene. Saab AB, som blant annet bygger fly, har nektet bilprodusenten å bruke Saab-navnet.

Les også: Saabs nye liv som Nevs

Litt starthjelp har Iconiq Motors fått fra De Forente Arabiske Emirater som har forhåndsbestilt en rekke biler som skal brukes av politiet i landet.

Så gjenstår det å se om planene denne gang resulterer i biler på samlebåndet i den nedlagte Saab-fabrikken...