EL, EK og EV: Neste år får elbilene bokstavkombinasjonen «EV». Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
EL, EK og EV: Neste år får elbilene bokstavkombinasjonen «EV». Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Snart er både «EL» og «EK» oppbrukt:

Neste år kommer «EV»-skiltene

Elbilene skal fortsatt ha egne registreringsskilt. Neste år kommer «EV»-skiltene, har Vegdirektoratet bestemt.

Publisert Sist oppdatert

Elbilene har siden 1999 kjørt rundt med bokstavkombinasjonen «EL». Da det var solgt nærmere 100 000 elbiler sommeren 2016, gikk Statens vegvesen over til å bruke «EK»-skilt på elbilene.

Med det enorme elbilsalget tar det ikke lang tid før også EK-serien er brukt opp.

– En grovberegning viser at vi går tomme for «EK»-skilt i oktober 2018 dersom elbilsalget fortsetter på samme nivå som i dag, forteller Elma Sulic, kontorleder ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Vegdirektoratet.

Elbiler registrert fra og med neste høst vil dermed få ny bokstavkombinasjon. Da blir det «EV» – som på engelsk er forkortelsen for «electric vehicle».

Også EV-registrerte biler vil få de samme rettighetene som EL- og EK-registrerte biler.

Les også: NS-skilt er fortsatt forbudt

– Helt greit

NAF synes det er fint at elbilene fortsatt får egne kjennemerker, slik at de er lette å skille fra kjøretøy på fossilt brennstoff.

– Det er greit å fortsette med egne skilt på elbiler så lenge de har egne bruksfordeler og så lenge elbilene utgjør en mindre andel av den totale bilparken , sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Også Norsk elbilforening har tidligere uttalt at de ønsker lett gjenkjennelige registreringsskilt på elbiler. De liker spesielt godt kombinasjonen EV, siden det er en kjent engelsk forkortelse.

Les også: Sjekk hva du IKKE kan skrive å bilskiltet ditt 

Ikke avklart

Men hva skjer når «EV» om et par år er brukt opp? Det kan ikke Statens vegvesen svare på.

– Det er ikke besluttet hva som skal etterfølge «EV». Men dette vil Vegdirektoratet få på plass i god tid før «EV» er brukt opp, forteller saksbehandler Jan Tore Remøy ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Vegdirektoratet.

– Hvem bestemmer om det fortsatt blir egne elbilskilt, eller om elbilene skal få vanlige bokstavkombinasjoner inndelt geografisk, som for alle andre biler?

– Det gjør vi i Vegdirektoratet.

Foruten elbiler har gassdrevne biler bokstavkombinasjonen «GA», mens hydrogendrevne kjøretøy har «HY». 

Les også: 9000 bilskilt stjeles årlig