ETISK ELBIL: Volvo ønsker å forsikre kundene om at råmaterialene til batteriproduksjonen produseres på etisk vis. Derfor innfører de nå sporing av kobolt. Foto: Volvo Cars
ETISK ELBIL: Volvo ønsker å forsikre kundene om at råmaterialene til batteriproduksjonen produseres på etisk vis. Derfor innfører de nå sporing av kobolt. Foto: Volvo Cars

Skal sikre Volvo etisk batteriproduksjon:

Overvåker koboltens livsløp

Volvo og selskapets to batterileverandører har blitt enige om ta i bruk ny teknologi som sikrer at kobolten til elbilen XC40 produseres på ansvarlig vis.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Såkalt blokkjedeteknologi kan spore kobolten fra den utvinnes til den plasseres i et batteri i en Volvo.

Volvo har to batterileverandører, kinesiske CATL og sørkoreanske LG Chem.

Sammen med ledende bedrifter som er eksperter på denne teknologien, har de tre samarbeidspartnerne blitt enige om å implementere full sporbarhet av kobolt allerede fra inneværende år. 

En blokkjede er en digital kjede med informasjon som er lenket til hverandre via kryptografi. I leverandørkjeder lager teknologien en oversikt over transaksjoner som ikke kan endres uten at det blir oppdaget.

Les også: Hvor klimavennlig er egentlig elbilen?

Felles regler

Samtidig håndhever den et felles sett med regler for hva slags informasjon som kan lagres i kjeden. 

Dette gjør at de ulike deltakerne i leverandørkjeden kan verifisere og overvåke transaksjonene som gjøres.

På den måten skapes det økt gjennomsiktighet. 

Teknologien vil gi oversikt over hvor kobolten kommer fra, egenskaper som vekt og størrelse, forvaringskjeden, samt informasjon som viser at deltagernes atferd er i tråd med OECDs retningslinjer for leverandørkjeder.

Dette bidrar til å skape tillit mellom deltagerne i leverandørkjeden.

Les også: Slik ser en selvkjørende Volvo

HANDLER INN: Martina Buchhauser, innkjøpsansvarlig i Volvo Cars.
HANDLER INN: Martina Buchhauser, innkjøpsansvarlig i Volvo Cars.

Gjennomsiktighet

– Vi har alltid engasjert oss for å ha en etisk leverandørkjede for råmaterialene våre. Med blokkjedeteknologi tar vi det neste steget for å sikre gjennomsiktighet i våre leverandørkjeder, samtidig som vi minimerer risiko i tett samarbeid med våre leverandører, sier Martina Buchhauser, innkjøpsansvarlig i Volvo Cars.

De neste fem årene skal Volvo lansere en ny helelektrisk modell hvert år og i 2025 skal halvparten av det globale nybilsalget komme fra helelektriske biler, mens resten skal være hybridbiler.

Recharge blir det overliggende navnet for alle rene elbiler og plug-in hybrider fra Volvo. Volvo XC40 Recharge er den første bilen i Recharge-porteføljen.