LEKKER: Polestar 2 er en elegant variant av noe vi tidligere har sett fra Volvo.

Prøvekjørt: Polestar 2

Går rett i strupen på Tesla Model 3

Polestar er klar på at hovedkonkurrenten heter Tesla 3. Vi kan allerede fastslå at dette blir en tett og underholdende konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Polestar 2

  • Polestar har en startpris på 470.000 kroner.

Polestar legger ikke skjul på at hovedkonkurrenten heter Tesla Model 3. Og vi kan allerede fastslå at dette blir en tett og underholdende konkurranse.

Polestar 2 er på vei ut til kunder i hele verden.

Et knippe norske motorjournalister har vært blant de første til å teste bilen.

Ikke lenge nok til å foreta en rekkevidde- eller ladetest - altså en delkonkurranse der Model 3 fortsatt er overlegen på papiret - men tilstrekkelig til å fastslå at Polestar 2 har kvaliteter som vil gi den mange venner.

Polestar presenterte seg for bilverden med Polestar 1. En rådyr, ladbar supersportsbil i begrenset utvalg.

Strategien med å lansere en slags samlerbil først, er ganske utradisjonell. Men samtidig en måte å markere seg på i et marked der det jevnlig popper opp bilmerker de færreste har hørt om, med folkelige og prisgunstige profiler.

Fabelaktig

I andre pulje fra Polestar kommer nå den heleelektriske modellen, med pris og funksjonalitet bedre tilpasset folk flest. Samtidig har den beholdt noe av det upolert sportslige fra den nesten tre ganger så dyre storebroren – og disse egenskapene er merkbare både i praksis og begrepsuniverset til folkene i Polestar-apparatet.

Resultatet er en helelektrisk bil med fabelaktige fartsressurser og kjøredynamikk helt i tetsjiktet. Men det er også en bil med de praktiske løsningene vi er blitt vant til fra nyere elbiler: Ok plass til en familie i hverdagen, men litt for snaut når feriebagasjen skal pakkes eller barnevognen skal rulles rett inn.

SIGNATURFARGE: De gule sikkerhetsbeltene hører med til Performance-utgaven av Polestar 2. Setetrekkene er veganske, og har en overflate som ikke umdiddelbart faller i smak hos alle.

405 liter

Muligheten for taklast på 75 kilo og henger på 1500 kilo kan hjelpe en god del. Bagasjekapasiteten er for øvrig på totalt 481 liter, hvis vi inkluderer det lille søkket under selve bagasjeromgulvet og «frunken» på 35 liter - og lar ladekablene ligge igjen hjemme.

«Frunken» er for øvrig praktisk, med et eget lite avlukke til varseltrekant og punkteringssett. Og bagasjerommet virker større enn sine 405 liter over gulvet, mye på grunn av et langt og lettlastet gulv. Men høyden er begrenset. Skiluken i bakseteryggen er derimot et klart pluss som mange elbiler mangler.

Lykkes godt

Om de praktiske egenskapene inneholder de kompromissene elbilsultne nordmenn i stor grad har innfunnet seg med, så er fartsressursene og kjøreopplevelsen desto mer kompromissløs.

Polestar drev som kjent tidligere med tuning av Volvo, men er nå blitt en selvstendig produsent som bygger elektriske biler med Volvo som fundament. Ryktet som gledesspredere ønsker de uansett å ha intakt. Og de lykkes.

KJØREGLAD: Polestar 2 trives best under aktiv kjøring på svingete veier. Da kommer chassis og styring til sin rett.

Polestar har 408 hester, et dreiemoment på 660 Nm. og firehjulsdrift. Klassikeren 0-100 km/t. går unna på 4,7 sekunder. For 50.000 kroner ekstra kan du få en Performance-pakke, som blant annet inkluderer Brembo-bremser foran og bak og støtdempere fra Øhlins, som faktisk kan justeres i 22 trinn – og selvsagt sikkerhetsbeltene i den gule signaturfargen.

For entusiaster

Skal du klare å få det maksimale ut av Polestars ingeniørkunst, så må du presse bilen omtrent til bristepunktet. Først da kjenner man nyansene som ligger i dynamikken og kanskje hvilket trinn man har stilt inn støtdemperne på.

Gøy for entusiaster og spesielt interesserte. Men ikke noe man pusler med til hverdags bak bussen i kollektivfeltet eller hjem fra matbutikken.

Under normal, daglig kjøring kjenner du bare forskjellene i de to funksjonene du enkelt kan styre fra førerposisjon: Rattmotstanden og regenereringen. Begge kan justeres i tre grader.

Endringene i rattmotstanden er små, men merkbare. Vi tipper de aller fleste raskt vil finne det nivået Polestar har satt som standard, og forbli der, uten å tenke mer på saken.

Svært behagelig

Endringene i regenereringen er langt tydeligere – og mer relevant under daglig kjøring. Fra fabrikken er bilen satt opp med meget kraftig regenerering. Med mindre du må panikkbremse, kan du i praksis kjøre bilen med bare gasspedalen. Svært behagelig i by og nærtrafikk.

Men i høyere hastigheter bør bilen rulle lettest mulig. For å skifte grad av regenerering, må du inn på den 11-toms store infoskjermen og klikke to ganger. Enten til «lav» - som tilsvarer graden elbiler flest har i normal posisjon. Eller til «av» - som er best i høyere landeveistempo.

Prosessen er uansett tungvint. Disse funksjonene bør ligge umiddelbart tilgjengelig enten i girspaken eller i padder bak rattet.

Hard lyd

Ellers virker alle funksjoner godt tilrettelagt. Som alltid trenger man litt tid på å lære seg en bil. Våre to timer med Polestar er ikke nok til å gi et fullgodt inntrykk. Dette vil vi selvsagt komme tilbake til ved senere stortester.

Svingegenskapene er formidable. Det merkes ikke at bilen veier 2,1 tonn. Alle vektforskyvninger utliknes på ypperste vis.

Vi er ikke like fornøyd med bilen i høyere hastigheter rett fram. Da dundrer det ganske kraftig fra de store dekkene i dimensjonen 245x40R20. Den karakteristiske harde lyden kan oppleves slitsom i manges ører. Dette er også en av de store svakhetene til Model 3. Uten å ha et direkte sammenlikningsgrunnlag, vil vi mene at Polestar 2 er ørlite mer stillegående.

Se bildene – bla med pilene oppe i venstre/høyre hjørne:

SIGNATUR: Gode seter og gule belter.
VOLVO-FEELING: Førermiljøet er ikke fremmed for en som har fortid i en Volvo.
PRØVETUR: I Oslos gater.
NEDE PÅ HAVNA: De første lassene med biler kom til Zeebrugge i Belgia.

Mindre Volvo-preg

Det er litt tilfeldig i hvor stor grad Polestar har fjernet seg fra en Volvo designmessig. Lyktedesignet er umiskjennelig Volvo, selv om det er krydret med noen nye detaljer. Og mange av karosseriplatene og overgangene kjenner vi fra Volvos modeller, selv om den høye sedanpregete hekken er nystøpt. Her følger Polestar trenden fra blant andre Tesla (S og 3) og Jaguar I-Pace.

Lesere av Motor vet at vi generelt er begeistret for utseendet på dagens Volvoer. Polestar 2 følger opp dette på en utmerket måte.

Innvendig er det mindre Volvo-preg rent visuelt, selv om spesielt rattfunksjonene kjennes godt igjen. Tekstiler og materialer har et nordisk preg, rent og litt kjølig i stilen. Setene med vegansk trekk falt ikke umiddelbart i smak. Vi er også usikre på hvordan disse tåler bruk.

Senere ladetest

Men de var svært behagelige å sitte i. Likevel ville vi nok plusset på noen kroner og fått helskinn i en bil som dette. Vi kunne fint byttet med den nevnte Performance-pakken.

Polestar skal klare 150 kW hurtiglading og 0-80 prosent batterikapasitet på 40 minutter. Offisiell rekkevidde er 470 kilometer. Disse egenskapene vil vi teste når bilene offisielt kommer til Norge og vi får mer tid til å teste.