I NORGE: Nikola-gründer Trevor Milton under Zero-konferansen i Oslo sist høst. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen/Zero
I NORGE: Nikola-gründer Trevor Milton under Zero-konferansen i Oslo sist høst. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen/Zero

Nikola truer med søksmål:

Forlanger 16 milliarder kroner av Tesla

Det brygger opp til juridisk kamp mellom de to nye nullutslippsaktørene blant verdens lastebilprodusenter. Nikola varsler et søksmål mot Tesla på nærmere 16 milliarder kroner for «å forvirre markedet».

Publisert Sist oppdatert

Lite visste Nikola Tesla (1856-1943), den serbisk-fødte fysikeren og oppfinneren som senere ble amerikansk statsborger, at to bedrifter han ga navn til skulle møtes i en rettssal.

Men nå kan det skje.

For bare noen uker etter at Nikola Motors varslet at de ville tilbakebetale depositum-midlene kunder har betalt, trapper selskapet opp kampen mot Tesla Semi med et søksmål av den erke-amerikanske sorten. Et krav som Tesla forøvrig avviser blankt.

Les også: Nikola med spark mot Tesla

I søksmålet, referert på nettstedet teslarati.com, heter det blant annet:

«Teslas design skaper forvirring blant kundene (...) Ethvert problem med Tesla Semi (lastebilene Tesla-konsernet skal produsere, red. anm.) vil bli knyttet til Nikola One, til skade for Nikola-merket. (...) For eksempel har Tesla hatt problemer med at deres batterier tar fyr og med fatale ulykker på deres autonome kjøretøy. Hvis de samme problemene skulle oppstå med lastebilene, vil markedet knytte de samme problemene til Nikola One på grunn av likhetene mellom de to bilene».

Les også: Tror Trump lar seg overbevise om nullutslipp

Mens Tesla skal lansere batteridrevne lastebiler, satser Nikola på å bygge opp en flåte hydrogen-drevne kjøretøy hvor kundene leaser og betaler for distansen de kjører.

Dessuten vil kunder «knytte begrensningene ved Tesla Semi (kjørelengde og ladetid) til Nikola, som igjen gjør svekker merkets appell. Nikola og Tesla tilbyr konkurrerende teknologiske løsninger. Når salg flyttes fra Nikola til tesla vil det svekke sjansene for at Nikolas teknologi setter standard for nullutslipps langtransport», heter det.

Til slutt påpeker Nikola at likhetene svekker deres evne til å tiltrekke seg investorer og partnere. Og kostnadene for alle disse problemene har de beregnet til den nette sum av to milliarder dollar.

Om noen dommer lar seg overbevise, er en helt annen histore…