BEDRE OG BEDRE: Klagene har vært mange, men antallet er kraftig fallende for Tesla Model 3, i følge en stor undersøkelse. Model 3 er Norges klart mest solgte bil i år. Foto: Tomm W. Christiansen
BEDRE OG BEDRE: Klagene har vært mange, men antallet er kraftig fallende for Tesla Model 3, i følge en stor undersøkelse. Model 3 er Norges klart mest solgte bil i år. Foto: Tomm W. Christiansen

Hittil største undersøkelse:

Kraftig endring i antall Tesla-klager

Klagene haglet mot Tesla fra misfornøyde Model 3-kjøpere i 2018. Men i den hittil mest omfattende undersøkelsen som er gjort blant Tesla-kundene viser det seg antall klager har falt 44 prosent fra tredje kvartal i 2018 til samme periode i år.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bloomberg har gjennomført en undersøkelse blant 5000 Model 3-eiere i USA. Tesla har solgt mer enn 350.000 Model 3 siden 2017, alle – også de som er solgt i Norge – er laget ved fabrikken i Fremont, California.

Bloomberg.com skriver tirsdag at februar 2019 var den hittil verste måneden for Tesla, da det var registrert 101 klager eller bemerkninger for hver 100 solgte Model 3.

Og det var eksteriørklager som dominerte:

12 prosent av alle handlet om lakk, enten dårlige overganger mellom ulike deler av bilen, eller riper og prikker.

Også for interiørklagene handlet om mindre feil.

Les også: Her er vår test av Model 3

Best eller verst

For feil og klager i kategoriene «elektronikk og klimaanlegg» og «kjøresystem og chassis» er feilene færre, men en relativt større andel var definert som omfattende feil.

Som Bloomberg skriver:

«Avhengig av hvem du spurte kunne det virke som Tesla hadde laget verdens beste – eller verste – biler».

For selv om klagesakene er mange, var kundene ekstremt tilfredse. 99,6 prosent svarte i undersøkelsen at bilen er en fornøyelse å kjøre. Det er et tall, skriver Bloomberg, som de færreste forbruksvareprodusenter kan matche.

Les også: Får tre nye Tesla-klager i uka

På klagetoppen i Norge

Tesla Norge rapporterte også om en økning i antall klager våren 2019, men har samtidig opplyst at ventetid for service er redusert fra fire måneder til to uker.

Forbrukerrådet har per midten av september fått inn tre Tesla-klager per uke i 2019, langt flere enn noen andre bilprodusenter.

Tesla selv har opplyst klagetallene er redusert utover året, men har ikke brakt offentligheten konkrete tall.