GRØNNERE PÅ GOLDEN GATE? Californias guvernør Jerry Brown vil vite hvorfor USAs største delstat ikke diskuterer fossilforbud, når arbeidet med en slik timeplan er i gang i Kina. Foto: Matt Biddulph
GRØNNERE PÅ GOLDEN GATE? Californias guvernør Jerry Brown vil vite hvorfor USAs største delstat ikke diskuterer fossilforbud, når arbeidet med en slik timeplan er i gang i Kina. Foto: Matt Biddulph

Følger Kina, India og Norge:

Disse amerikanerne vil utrede bensin- og dieselforbud nå

Denne uka kom nyheten de færreste hadde ventet allerede i 2017: Myndighetene i den første amerikanske delstaten begynner å snakke høyt om en dato for forbud mot salg av bensin- og dieselbiler.

Publisert Sist oppdatert

Ikke overraskende er det myndighetene i California som nå vurderer å følge Norge, Storbritannia, Nederland, Frankrike og –  ikke minst – verdens to mest folkerike nasjoner, Kina og India.

Det skriver Bloomberg News.

Les også: Uenige om 2025-målet

Alle disse landene har startet arbeidet med å definere konkrete mål for stans i salg av fossilbiler, noen gjennom lov, andre gjennom målsetninger (som Norge).

Ikke minst har initiativet til kinesiske myndigheter vakt oppmerksomhet.

– Jeg har fått flere beskjeder fra guvernør Jerry Brown, som spør: Hvorfor har ikke vi gjort noe allerede? Han har definitivt markert at han vil ha svar på hvorfor Kina kan sette seg et slik mål og ikke California, sier Mary Nichols, styreleder i California Air Resources Board, delstatens organ for å trygge befolkningen mot skadelig luftforurensing.

Kina har ikke satt noe konkret år som mål, men har begynt arbeidet med å lage en timeplan.

I følge Nichols vil et forbud i California være minst 10 år unna.

Les også: Kina forbereder fossilforbud

Det er i dag omlag 300 000 elbiler på veien i California, mens det samlet kommer over to millioner nye biler i delstaten hvert år.

Et forbud mot bensin- og dieselbiler i USAs største delstat vil kunne ha svært dramatiske konsekvenser for den amerikanske bilindustrien – om da ikke utviklingen av stadig bedre batteriteknologi går så hurtig at industrien tvinges til å agere på bred front lenge før myndighetene får en ny politikk på plass.