ANKER VIDERE: Dieselgate er på vei mot Tysklands øverste rettsinstans. Foto: Volkswagen AG
ANKER VIDERE: Dieselgate er på vei mot Tysklands øverste rettsinstans. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen vant første runde:

Tar dieselgate til tysk høyesterett

Forbrukerkravene etter dieselgate nærmer seg tysk høyesterett. Etter at Volkswagen fikk medhold i en lavere rettsinstans, ankes saken nå inn for føderal høyesterett – Tysklands øverste rettsinstans.

Publisert Sist oppdatert

En VW-kjøper søkte erstatning etter å ha kjøpt en bil som var utsatt for utslippsjuks, men tapte i retten i Braunschweig, nær VAG-hovedkvarteret i Wolfsburg, melder Reuters.

Men det betyr på ingen måte at det rettslige etterspillet etter dieselgate er avsluttet.

Anken fra saken i Braunschweig blir den første prøvingen av en dieselgate-sak for tysk høyesterett, og utfallet vil ha enorm betydning fordi den sannsynligvis vil sette presedens for disse sakene videre.

Les også: VW-kundene burde fått mer hjelp og bedre informasjon

VW-kunder har reist tusenvis av søksmål over hele Tyskland, men i følge Reuters har VAG vunnet 22 saker hittil i lavere rettsinstanser.

Saksøkeren som nå tapte er støttet av forbrukerorganisasjonen myRight, som har organisert et massesøksmål mot Tysklands største bilprodusent.

Mer enn 400.000 dieselkunder har samlet seg i ulike grupperinger for å forfølge saken rettslig.

VW jukset med programvaren på 11 millioner dieselbiler på verdensbasis for at utslippene skulle vise seg lavere enn de egentlig var.

Bilprodusenten har akseptert å betale flere milliarder dollar i erstatning til amerikanske bilkjøpere, forhandlere og offentlige organer, men har ikke kommet til en tilsvarende avtale i Europa.

Les også: Jukset kostet VW 55 milliarder i 2018