Dette er verdens første selvkjørende matbutikk

Med samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen som tilskuer, gjorde forleden Kolonial.no verdens første forsøk med en selvkjørende matbutikk. Det skjedde på Fornebu i Bærum. Helt uten ratt og sjåfør rullet «butikken» langs veien og leverte matvarer til en kunde i nærområdet.

Publisert

Kolonial.no er allerede matbutikk på nett, og det var en av disse kundene som fikk besøk av den selvkjørende butikken utenfor hjemmet.

Les også: Nå kommer elbil-revolusjonen

- Dette viser hvilke muligheter som ligger i mat på nett, og det er nærmere virkeligheten enn man tror. Kunden bestiller mat via mobiltelefonen og får den fritt tilkjørt av et elektrisk kjøretøy. Via mobiltelefonen låser kunden seg inn i den selvkjørende butikken og henter matvaren. Det gir maksimal fleksibilitet og service for kunden. Teknologien er her veldig snart, sier gründer og sjef for Kolonial.no, Karl Munthe Kaas.

Les også: Telefonbruk bak rattet drepte fire

-  Det har vært veldig spennende å se at teknologien kan benyttes utover det å kun transportere personer, men også varer. Mange bruker fortsatt bil når de skal foreta innkjøp og mye av handelen skjer på den tiden av døgnet da det ellers også er mye trafikk. Ved å ta i bruk selvkjørende butikker med lokale hentepunkter, vil behovet for personbil bli redusert, noe som igjen er positivt på miljøet og trafikkbildet i sin helhet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, ifølge meldingen fra Kolonial.no.

Les også: Trikset som gjør at du ikke mister hjulet

Den selvkjørende ”butikken” som ble brukt under demonstrasjonen var en ombygd variant av den elektriske bussen EZ10.  Den går i dag som turistbuss i Singapores havneområder og som vanlig kollektivtransport i den finske hovedstaden Helsinki. Vanlig fart ligger på i overkant av 20 km/t.

– Vår langsiktige visjon er å ha selvkjørende hentepunkt som kjører fra lageret og så nær kundens hjem som mulig. Det betyr full fleksibilitet i hentetidspunkt for kunden kombinert med hjemleveringens bekvemmelighet. Dette er også svært kostnadseffektivt og du har et stort mulighetsrom for både utkjøring og retur av varer, sier Munthe Kaas.