Rasteplassen Gornitak på Nasjonal turistveg Varanger, Europaveg 75 ved Varangerfjorden. Arkitekt: Margrete Friis. Landskapsarkitekt: Berg & Dyring. Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen
Rasteplassen Gornitak på Nasjonal turistveg Varanger, Europaveg 75 ved Varangerfjorden. Arkitekt: Margrete Friis. Landskapsarkitekt: Berg & Dyring. Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen

Fakta

Dette er Nasjonale Turistveger

De 18 strekningene som har blitt utpekt til nasjonale turistveier er fordelt fra den karrige, men naturskjønne Varangerhalvøya i nordøst til yttersiden av Norges beste jordbruksland på Jæren i sørvest.

Publisert Sist oppdatert

Tar du turen langs turistveiene vil du få med deg både frodige fjordopplevelser i indre Hardanger, og langs Sognefjorden og over Gaularfjellet.

Du vil også få med deg noen flotte fjelloverganger som Norges høyeste over Sognefjellet, en av de eldste over Strynefjellet, en av de mest kjente over Valdresflya og en av de lengste over Hardangervidda.

Veien gjennom en av de vakreste fjelldalene, Atndalen øst for Rondane har også blitt turistvei. Langs turistveiene vil du også oppleve mange spektakulære kyststrekninger som Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal, og Helgelandskysten, Lofoten og Andøya i Nordland.

Både kyst og fjell vil du få oppleve på Senja i Troms og lengst nord på veien til Havøysund i Finnmark.

Vil du ha med deg noen flere fjelloverganger, imponerende daler og en dasj eller to med fjordnatur bør både Aurlandsfjellet, Ryfylke og turistveien mellom Geiranger og Trollstigen settes på ferieplanen snarest mulig.

Langs alle turistveiene er det altså i tillegg padlemuligheter. Totalt strekker de 18 Nasjonale turistvegene seg 2136 kilometer høyt og lavt gjennom landet og inneholder så mye interessant at de fleste vil ha opplegg for mange ferier i sitt nærmeste ferieland.

For ytterligere info se «Norges vakreste bilturer» (Lauritzen, NAF, 2014/16), eller www.nasjonaleturistveger.no