MIPS ET GODT TIPS: Sykkelhjelmer med såkalt MIPS kommer best ut av denne testen. Foto: NAF
MIPS ET GODT TIPS: Sykkelhjelmer med såkalt MIPS kommer best ut av denne testen. Foto: NAF

NAF har testet

Dette er de beste sykkelhjelmene

Giro Trinity , Spectra Urbaba EV1 og Scott ARX plus er de beste sykkelhjelmene i en fersk test NAF har utført sammen med svenske Testfakta. Alle de beste hjelmene er utstyrt med såkalt MIPS, som gir opptil fire ganger bedre beskyttelse enn tradisjonelle sykkelhjelmer.

Publisert Sist oppdatert

– MIPS-prinsippet består i at hjelmen har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden av hjelmen, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I testen av ni forskjellige hjelmer ble det brukt en ny metode for å måle hodets rotasjon ved ulykker. Det er her MIPS viser sin styrke. I tillegg ble det testet slag fra flere vinkler og måling av bevegelsesenergi (G-krefter).

- Det er et godt tips å velge MIPS, men det er ikke bare det som er viktig ved valg av sykkelhjelm, sier Sødal. – En sykkelhjelm skal sitte godt på ditt hode, og stroppene under haken må kunne tilpasses godt til akkurat deg. Gjør den ikke det, gir den ikke god nok beskyttelse, fortsetter han.

- Det som skiller hjelmene er når smellen kommer på skrå mot siden av hodet. Skader etter en slik smell er vanlig og øker risikoen for hjernerystelse og alvorlig hjerneskade fordi du får en rotasjon på både hodet og hjernen, sier Nils Sødal.

Hodeskader er en av de vanligste skadene etter sykkelulykker. Statistikken til Oslo legevakt i 2014 viste at 20 prosent av de skadde syklistene hadde hodeskader. Sykkelhjelm begrenser skadene, viser den samme statistikken. Av de pasientene som brukte hjelm var det 17 prosent med hodeskader, mens tilsvarende tall for de pasientene som ikke brukte hjelm var 27 prosent.

Vinnerhjelmen kan kjøpes på Bikeshop.no og outnorth.no på nettet. Ellers selger Oslo Sportslager og G-sport mange hjelmer fra Giro

Les hele testen på naf.no