EN DRØM?: Goodyears runde konseptdekk tilpasser seg vær og føreforhold og gjør lukeparkering til en drøm Foto: Rune Korsvoll
EN DRØM?: Goodyears runde konseptdekk tilpasser seg vær og føreforhold og gjør lukeparkering til en drøm Foto: Rune Korsvoll

PLANLEGGER NYTT DEKK FOR SELVKJØRENDE BILER

Dette dekket tilpasser seg regn, snø og is

Goodyears nye dekk for selvkjørende biler er rundt som en kule, og har et lag med biologisk skinn ytterst. Det skifter mønster etter vær og føreforhold og gjør lukeparkering til en drøm.

Publisert Sist oppdatert

Den runde formen på dekket gir svært god manøvreringsevne. Dekkene kan bevege seg i alle retninger og bidrar dermed å redusere skrensing i farlige situasjoner.

I tillegg hjelper kuleformen bilen å kjøre utenom hindre i veien uten å endre kjøreretning.

Dessuten vil det gjør lukeparkering til en drøm, siden bilen beveger seg like godt sideveis som rett framover.

Les også: Motors sommerdekktest 2017

Men dette er bare småtteri i forhold til hva den biologiske huden på dekket kan bidra med:

Den har et nettverk av sensorer, tilsvarende menneskelig hud, som samler informasjon om vær, temperatur, føreforhold og hastigheten på bilen.

Den «føler» om det er regn, snø eller is.

Når den for eksempel oppdager at veibanen er våt, vil dekke danne et dypere mønster som kan drenere vekk vannet. Når det snør, dekkmønsteret og hardheten i gummien forme seg om for å gi best mulig grep.

Dekket vil også redusere hastigheten på bilen dersom det oppdager is på veien. 

Les også: Lovlige sommerdekk er farlig dårlige

Det runde dekket har heller ingen fast forbindelse med bilens karosseri. Bilen svever rett og slett på et magnetisk felt over dekket, noe som bidrar til å redusere støyen  i kupeen.

Det høres ut som en drøm, og det er det nok fortsatt.

Da Goodyear-sjef Jean-Claude Kihn presenterte dekket på årets Genève-utstilling, ville han ikke si noe om når han tror et slik dekk kan komme i produksjon:

– Dette konsept-dekket gir vår ingeniører en mulighet til å tenke utenfor boksen og lenger fram i tid enn når vi utvikler dekk til dagens biler. Vi forsøker å se hva som må til for at behovet til framtidens sjåfører kan møtes, sa han.