NY TJENESTE: GreenMobility-sjef Torben Andersen og Synne Homble, konserndirektør for mobilitet og strategi i NSB, foran en av bilene som nå blir tilgjengelige i Oslo. Foto: NSB
NY TJENESTE: GreenMobility-sjef Torben Andersen og Synne Homble, konserndirektør for mobilitet og strategi i NSB, foran en av bilene som nå blir tilgjengelige i Oslo. Foto: NSB

NSB lanserer bybiltjeneste i Oslo:

Det går alltid en bil

250 elbiler er nå tilgjengelige for korttidsleie i Oslo gjennom en bildelingstjeneste NSB står bak.

Publisert Sist oppdatert

NSB har laget tjenesten Din Bybil sammen med det danske selskapet GreenMobility.

Ved å bruke en app kan folk reservere og låse opp bilene, og de betaler ut ifra hvor mange minutter de bruker dem.

– Din Bybil er en viktig brikke i NSB-konsernets satsing på å tilby kundene reiser hele veien fra dør til dør, ikke bare til og fra stasjonen eller holdeplassen, sier konserndirektør for mobilitet og reiseliv Synne Homble i NSB.

Parkering, strøm og forsikring er inkludert i billeien.

Les også: Kraftig nedgang i bilsalget

I en pressemelding fra NSB heter det at avtalen mellom NSB og danske GreenMobility vil være en franchiseavtale hvor NSB etablerer samme type løsning i Oslo som GreenMobility tilbyr i København. GreenMobility har fått 21 000 kunder på litt over et år.

Kundene betaler per minutt for å leie elbilene, alternativt for en hel dag, eller for 20 timer i måneden. En app viser til enhver tid hvor det står en ledig bil.

Kunden kan ta nærmeste bil, låse opp med appen og kjøre hvor som helst. Når turen er over kan kunden parkere hvor som helst innenfor bysonen. Parkering er gratis.

Les også: Slik er bilprodusentenes elbilplaner

Enklere å klare seg uten egen bil

2,6 millioner personbiler står parkert i snitt 23 timer i døgnet i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå og Transportøkonomisk institutt.

– Vi ser fra andre land at bybiler reduserer behovet for å eie egen bil. Samtidig blir det enklere å reise kollektivt. Vi er veldig spente på hvilke positive effekter bybilene vil ha for reduksjon av utslipp og køer i Oslo, sier Synne Homble.

I Oslo vil parkeringssonen trolig dekke området innenfor Ring 3, samt noen utvalgte områder lengre unna sentrum. Alle bybilene blir elbiler av samme type. NSB tar seg av drift og kundeservice, og vil være ute i gatene for å flytte, lade og vaske bilene.

Les også: Vi har testet tre gode billig-SUV’er