FARGERIKE CUBA: Møt menneskene, historien og naturen.
FARGERIKE CUBA: Møt menneskene, historien og naturen.

Cuba 7. – 20. februar 2018

Cuba – i Hemingways fotspor

Velkommen til Cuba og øyas høydepunkter! Historie, vakkert landskap, strand og latinske rytmer – kan det bli bedre? Siste påmelding 6.desember!

Publisert

Denne turen gir deg mye for pengene!

En reise til Cuba er en reise gjennom tid, til en annen epoke. Etter at det ble åpnet opp etter Sovjetunionens sammenbrudd, er landet forvandlet til et paradis. Det er mye glede, latinske rytmer og dans på Cuba, og musikken strømmer ut fra hver eneste bar.

Vi starter reisen i Havanna hvor du får oppleve den fargerike hovedstaden med de gamle bydelene – og en biltur med en amerikaner fra 50-tallet.

Hemingway bodde lenge på Cuba, og vi skal følge i den berømte forfatterens fotspor. Vi besøker den vidunderlige grønne provinsen Pinar del Rio og Vinalesdalen, og vi skal kjenne historiens vingeslag ved Grisebukta.

Juvelen Trinidad, med arkitektur fra kolonitiden er et must, i likhet med den naturskjønne nasjonalparken Tropes de Collantes og perlen Cienfuegos på sørkysten.

 

Herfra reiser vi nordover mot Che Guavaras Santa Clara, før reisen avrundes med tre netter med kritthvite strender og vaiende palmer ved Varaderostranden. Et perfekt sted å avslutte turen, og vi får slappet godt av og fordøyd alle magiske inntrykk.

Det er lett å forstå hvorfor Christofer Columbus mente at Cuba måtte være det vakreste landet noe menneskeøye hadde skuet.

Velkommen til en unik Cuba-reise med Motors reiseklubb!


PRIS FOR NAF-MEDLEMMER:
26.995 kroner
Enkeltromstillegg: 4.500 kroner

ALT DETTE ER INKLUDERT:

  • Flyreise tur/retur med Air France fra Oslo. Avgang fra Oslo 7. februar kl. 06.10, via Paris, til Havanna. Retur fra Havanna 19. februar kl. 23.40.
  • Skandinavisktalende guide under hele reisen. Engelsktalende lokalguider.
  • Overnattinger på bra hoteller under hele reisen
  • Alle faste måltider
  • Alle utflukter

PÅMELDING:
Reisen arrangeres for Motors reiseklubb av det anerkjente reiseselskapet Scandorama, som er kjent for NAF-medlemmer gjennom sine mange tidligere spesialtilbud. Scandorama er særlig kjent for sine dyktige guider.

Booking:
Tlf. 800 10 110 eller www.scandorama.no/motor
E-post: [email protected]

Dag 1: Eventyret begynner
Vi flyr via Paris og lander i Havanna kl. 18.10 om kvelden. Scandoramaguiden er på plass, og transferbussen bringer oss til det hyggelige hotellet H10 Habana Panorama. Hotellet ligger i ambassadestrøket Miramar hvor mange av Havannas velstående bodde i praktfulle villaer før revolusjonen. Her skal vi bo i fire netter, og denne første kvelden samles vi til felles middag på hotellet.

 

Dag 2-4: Fascinerande Havanna, Hemingway og vestsiden av Cuba
Gamle Havanna ble grunnlagt under spanjolenes storhetstid på 1600-tallet og kan minne om den spanske byen Sevilla.

Om formiddagen venter en opplevelse utenom det vanlige, nemlig en rundtur med gamle, klassiske amerikanske biler. På Cuba har det vært forbudt for privatpersoner å eie nye biler, derfor er de lekre, velholdte amerikanerne et dominerende syn i gatebildet.

Vi cruiser gjennom det moderne Havanna og langs strandpromenaden Malecon. Deretter utforsker vi det gamle Havanna til fots.

Om kvelden kan de som har lyst ble med til Tropicana og oppleve et praktfullt show med dans i verdensklasse.

Dagen etter besøker vi Ernest Hemingways hus i San Francisco de Paula (i dag et godt bevart museum). Vi fortsetter til den lille fiskebyen Cojimar hvor han også bodde. Fiske var en av hans store interesser, og det sies at det var her han fikk inspirasjonen til Den gamle mannen og havet, romanen som førte til at han ble tildelt Nobelprisen i litteratur.

Store deler av ettermiddagen er satt av til å oppdage Havanna på egen hånd. Hvorfor ikke bruke tiden på å handle litt på San José Chaff-markedet eller stikke innom en av de mange musikkafeene og nippe til en kald mojito?

Den siste dagen i Havanna begir vi oss vestover og får vi et godt innblikk i livet på landet langt fra storbyene. Vi kjører gjennom et fantastisk landskap med fjell og frodige natur.

På grunn av det spesielle mikroklimaet mener mange at tobakken som dyrkes her er verdens beste. Når vi kommer fram til Pinar del Rio, besøker vi en tobakksfabrikk før vi fortsetter til Viñalesdalen som står på Unescos verdensarvliste.

 

Dag 5: Grisebukta og sydhavsperlen Cienfuegos
Fra Havanna til Trinidad del Mar.

Vi forlater Havanna og fortsetter østover til Bahia de Cochinos, Grisebukta. Grisebukta fikk internasjonal oppmerksomhet i 1961 da CIA og 1500 eksilcubanere forsøkte å invadere Cuba, men ble stoppet av cubanske regjeringstropper.

Vi fortsetter mot Cienfuegos, som ble grunnlagt av franske nybyggere. Dette er en av landets viktigeste havnebyer og kalles før perlen i sør. Byens historiske sentrum er en av de best bevarte byene fra den spanske opplysningstiden, og del av Unescos verdensarv.

Vi utforsker byen og rekker til og med en båttur i havnen.

Tidlig om kvelden kommer vi fram til all inclusive-hotellet Brisas Trinidad del Mar som ligger et lite stykke utenfor byen Trinidad. Her skal vi bo i tre netter og nyte de fantastiske strendene utenfor hotellet.

Dag 6-7: Trinidad og et annerledes nasjonalparkbesøk

Nå skal vi utforske kolonibyen Trinidad. Denne kulturelle og historiske perlen ble grunnlagt av spanjolene på begynnelsen av 1500-tallet. Byens historiske sentrum er pittoresk med pastellfargede hus og brosteinsgater. En gang i tiden var byen sentrum for den cubanske slavehandelen og et skikkelig smuglerreir. Trinidad er i dag en av øyas vakreste byer, og de mange palassene, brede bulevardene og de store torgene vitner om en svunnen storhetstid.

Dagen etter kjører vi med gamle russiske militærkjøretøy opp i fjellene og gjennom regnskogen i den fantastiske nasjonalparken Topes de Collantes. Dette er utgangspunktet for flere hyggelige turveier. Vi besøker blant annet Parque Guanayara med sine mange fosser og får en herlig naturopplevelse. Her finner du et utrolig dyre- og planteliv med bl.a. Cubas nasjonalfugl Kvasthaletrogon, ulike typer kolibrier og et hav av planter.

Etter lunsj tar vi en båttur langs Trinidadbukta før vi reiser tilbake til hotellet.

Dag 8: Vakre Sancti Spiritus
Etter frokost forlater vi Trinidad del Mar og fortsetter nordover på den cubanske landsbygda. På veien skimter vi Valle de los Ingenios, det som en gang var senter for sukkerproduksjonen på Cuba, og vi forstår raskt hvilken betydning dyrkingen av sukkerrør har hatt for øya.

Sancti Spiritus er en koloniby anlagt i 1514 av Diego Velázquez og en av de første byene på Cuba som ble grunnlagt av europeere. Den har en vakker historisk bykjerne full av fargeglade hus som nå er fredet.

I denne herlige, levende byen besøker vi bl.a. det lokale markedet.

Sent om ettermiddagen er vi framme ved Horizontes Hotel La Granjita utenfor Santa Clara, der vi skal bo i to netter.

Dag 9: Santa Clara og Che Guevara
Målet for dagen er den historiske byen Santa Clara. Fordi den ligger midt i landet, har den hatt stor betydning i krigstid. Det var også her, under revolusjonen i 1958, at det siste slaget i Che Guevaras geriljakrig fant sted.

Che Guevara ble drept i Bolivia i 1965. Der ble han begravet, men levningene hans ble tilbakeført til Cuba i 1997. Han ligger nå begravet i Santa Clara, og vi besøker mausoleet der en evig flamme brenner for dem som mistet livet sammen med ham.

Vi besøker også monumentet Tren Blindado som står på steder der Che Guevara lot et pansertog med soldater spore av.

Vi får litt tid til å vandre rundt i Santa Clara på egen hånd før vi returnerer til hotellet.

Dag 10: Fra by til strand
Fra Santa Clara fortsetter vi vestover for å avslutte med noen herlige dager med sol, bading og alt inkludert på det nyrenoverte Hotel Naviti som ligger ikke langt fra den kritthvite stranden og det turkisblå havet i paradiset Varadero.

Dag 11-12, Karibiske nytelser:
La inntrykkene fra rundreisen synke inn, og nyt det fantastiske klimaet på Varadero Beach. Om du blir lei av det rolige og avslappede tempoet, finnes det mengder av aktiviteter innenfor rammen av hotellets all inclusive-tilbud. En perfekt avslutning på reisen!

Dag 13: Tid for hjemreise
Etter to innholdsrike uker og med sinnet fylt av inntrykk, er det tid for å ta farvel med Cuba. Vi kjører ca. 16 mil til flyplassen og forlater Karibia sent om kvelden.

Dag 14: Tilbake til virkeligheten
Etter en mellomlanding med flybytte i Paris, lander vi i Oslo. En fantastisk reiseopplevelse er over, men de herlige minnene lever. På gjensyn!

UTFLUKTER

Fascinerende Havanna og cruising i gamle amerikanere
Vi starter dagen med en opplevelse utenom det vanlige, nemlig en rundtur med klassiske amerikanere. På Cuba er det forbudt for privatpersoner å eie nye biler, og derfor er de lekre, gamle og velholdte flakene et dominerende syn i gatelivet.

Vi cruiser gjennom det moderne Havanna og langs strandpromenaden Malecon. Etterpå utforsker vi de gamle delene av Havanna til fots.

Gamle Havanna ble grunnlagt da spanjolene hadde sin storhetstid på 1600-talet og minner mye om spanske Sevilla med sine brosteinsgater. Vi vandrer gjennom de berømte gatene, forbi torget Plaza Vieja og Plaza de la Catedral. Selvfølgelig passerer vi også Hemingways favorittbarer La Bodeguita del Medio og El Floridita der han drakk sine daglige mojitos og daquiris.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Cabaret Tropicana
Tropicana er Cubas, ja, kanskje hele Karibias, mest kjente nattklubb. Mange legender har opptrådt her, og selv om det fortsatt er en nattklubb, er det den spektakulære kabareten som er mest berømt. Vi får oppleve et praktfullt show med overdådige og fargeglade kostymer og dans i verdensklasse. I løpet av showet får vi servert en drink (cuba libre) og litt snacks. Pent antrekk er påkrevet, shorts eller sandaler er ikke tillatt. Aldersgrense 18 år.

Inngår i prisen, inkl. 1 drink.

I Hemingways fotspor og Cojimar
Ernest Hemingway kom til Cuba for første gang i 1928, og landet kom til å bety mye for ham. Vi besøker hjemmet hans i San Francisco de Paula. Huset, som kallas La Vigia, er i dag et godt bevart museum der skrivemaskinen fortsatt står på sin vante plass.

Vi fortsetter til den lille fiskelandsbyen Cojimar som var hans andre hjem. Her lå båten hans Pilar for anker. Fiske var en av hans store interesser, og det sies at det var her han fikk inspirasjon til sin prisbelønte roman Den gamle mannen og havet.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Pinar del Rio, tobakksfabrikk og Viñalesdalen
På vestsiden av Cuba veksler landskapet mellom fjell og frodig natur, og her sies det at verdens beste tobakk blir dyrket. Det spesielle mikroklimaet med fuktige netter og kjølige morgener, er optimalt for tobakksdyrking.

I Pinar del Rio besøker vi en tobakksfabrikk før vi fortsetter til Viñalesdalen som står på Unescos verdensarvliste.

I Mogote dos Hermanas får vi se vitenskapsmannen Gonzáles Morillos gigantiske klippemaleri som fremstiller evolusjonens historie, malt på oppdrag fra Fidel Castro.

Denne dagen får vi et godt innblikk i livet på landet langt fra storbyene. Til slutt beundrer vi det som uten tvil er Viñalesdalens vakreste utsikt.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Grisebukta og perlen Cienfuegos sør i landet
I 1961 fikk Bahia de Cochinos, Grisebukta, stor oppmerksomhet internasjonalt. Cubanske regjeringstropper stod imot et amerikansk invasjonsforsøk da 1 400 eksilkubaner, trent av CIA, forsøkte å invadere Cuba.

Vi fortsetter mot Cienfuegos som ble oppført av franske nybyggere. Dette er en av landets viktigste havnebyer og kalles også for den sørlige perlen. Byen ligger ved en av de mest fascinerende buktene i det Karibiske hav. Den velstående kystbyen har opp gjennom årene tjent store penger på produksjon av kunstgjødsel og mel, oljeraffinering og fiske, i tillegg til handel med sukker, frukt, kaffe og tobakk. Vi spiser lunsj og tar en rundtur mellom bygninger oppført i nyklassisistisk- og i jugendstil. Byens historiske sentrum står oppført på Unescos verdensarvliste som en av de best bevarte byene fra den spanske opplysningstiden. Vi rekker også en rask båttur i havnen.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Verdensarvbyen Trinidad
Denne kulturelle og historiske perlen ble grunnlagt av spanjolene på begynnelsen av 1500-talet. Byens historiske sentrum er malerisk, med pastellfargede hus og brosteinsgater som trafikkeres av alt fra hest og vogn til gamle amerikanske biler.

En gang i tiden var byen sentrum for den cubanske slavehandelen og et skikkelig smuglerreir. Trinidad er i dag en av øyas vakreste byer, og de mange palassene, brede bulevardene og store torgene vitner om en svunnen storhetstid. Byen er stengt for trafikk og oppleves derfor best ved en bytur til fots.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Nasjonalparken Topes de Collantes med militærkjøretøy
Vi kjører gjennom regnskogen i gamle russiske militærkjøretøy og opp i fjellene til den fantastiske nasjonalparken Topes de Collantes som ligger ca. 800 meter over havet.

Her begynner flere hyggelige turstier, og vi får en flott naturopplevelse når vi blant annet besøker Parque Guanayara med sine mange fossefall.

Her finner vi et utrolig rikt dyre- og planteliv, med bla. Cubas nasjonalfugl Kvasthaletrogon, flere kolibriarter og mengder av planter. I løpet av dagen kan de som vil ta seg en forfriskende svømmetur i en av de små, klare innsjøene.

Etter lunsj venter en båttur langs Trinidadbukta.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Kolonibyen Sancti Spiritus
Sancti Spiritus er en koloniby som ble grunnlagt av Diego Velázquez i 1514. Dette er en av de første byene på Cuba som ble grunnlagt av europeere. Den har en vakker historisk bykjerne full av fargerike hus som er fredet.

I denne herlige levende byen besøker vi det lokale markedet, ser den spektakulære broen over elven Yayabo og byens stolthet, kirken, som ligger i den eldre delen av Sancti Spiritus.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.

Revolusjonære Santa Clara

Dagens utfluktsmål er den historiske byen Santa Clara som på grunn av beliggenheten midt i landet, har hatt stor betydning under de mange krigene som har pågått her. Det var også her, under revolusjonen i 1958, at det siste slaget i Che Guevaras geriljakrig fant sted.

Che Guevara ble drept i Bolivia i 1965 og begravet der, men levningene hans ble ført tilbake til Cuba i 1997.

Han hviler i dag i Santa Clara hvor vi besøker mausoleet hans. Der brenner den evige ild for dem som mistet livet i kampene.

Vi besøker også monumentet Tren Blindado som står der Che Guevara fikk et pansertog med soldater til å spore av.

Inngår i prisen, inkl. lunsj.