KUTTER UTSLIPP: I september var gjennomsnittlig CO2-utslipp fra førstegangsregistrerte biler I Norge 88 gram per kilometer. Foto: Lasse Allard

De 30 bilene med lavest utslipp

CO2-utslippet fra nye biler i Norge synker kraftig

I september var gjennomsnittlig CO2-utslipp fra førstegangsregistrerte biler 88 gram per kilometer. Dermed har Norge allerede oppnådd EUs mål på 95 g/km for nye personbiler i 2020 med god margin.

Publisert

Det er tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) som viser dette. Stortinget har imidlertid satt seg mer ambisiøse mål for reduksjon i CO2-utslipp enn EU. Stortingets vedtatte mål er at utslipper fra de nye bilene som selges i Norge 2020 i ikke skal overskride 85 g/km. Vi er med andre ord på god vei dit også. September-tallene på 88 gram er 12 gram lavere enn i september i fjor. Nedgangen skjer dermed svært raskt.

Les også: Så mye bruker bilene i virkeligheten

Årsaken til at CO2-kuttet går såpass raskt, er det store salget av elektriske biler og hybridbiler. I september hadde 78 prosent av de ti mest solgte bilene i Norge, enten rent elektrisk, ladbart hybriddrivverk eller tradisjonelt drivverk. I september er ladbare hybridbiler for første gang med i beregningene som OFV gjør. Samtidig synker salget av både bensinbiler og dieselbiler kraftig.

– Vi ser ingen tegn til at interessen for disse lavutslippsbilene skal avta med det første. Dermed tror vi også reduksjonen i CO2-utslippet fra nye biler i Norge vil fortsette å synke, sier sjefen for Volvo i Norge, Øystein Herland, til motor.no

Lers også: Dette er triksene bilfabrikkene bruker for å få lavt forbruk

Også CO2-utslippet fra nye varebiler går ned. I september var det på 157 g/km, ned 7 gram fra samme måned i fjor.

Ser vi på tallene fra januar til og med september i år, var CO2-utslippet for nye personbiler 93 gram, som er en nedgang fra samme periode i 2015 på 6 gram.

Les også: Dette er de 10 bilene som forurenser mest

DE 30 BILENE MED LAVEST CO2-UTSLIPP

Nye personbiler i 2016 til og med september. Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken.