Rotevatn om EUs nye klimamål:
– Svært godt nytt med utslippskutt på minst 55 prosent
EUs forsterkede klimamål, der unionen lover å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030, høster jubel hos den norske klima- og miljøministeren.
– Dette er svært godt nytt. Både statsminister Erna Solberg og jeg har ved flere tilfeller oppfordret EU til å forsterke målet sitt til 55 prosent. Det er viktig for konkurransekraften til Europa i det grønne skiftet, og det er viktig for gjennomføringen av Norges egne høye klimamål, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i en pressemelding.
Norge har også forsterket sitt klimamål og skal redusere klimagassutslippene med minst 50 prosent, og opptil 55 prosent sammenlignet med 1990-nivået, ifølge målet regjeringen satte tidligere i år.
– Europa har ledertrøya i den globale klimakampen. Avgjørelsen til EU er viktig for at andre store utslippsnasjoner skal komme etter, sier Sveinung Rotevatn.
Innen 2030 skal EU-landene kutte minst 55 prosent av klimagassutslippene. Det nye klimamålet ble vedtatt på toppmøtet i Brussel, tvitrer EU-presidenten.
– Europa leder an i kampen mot klimaendringene, skriver Charles Michel på Twitter.
Satt langt inne
Tross signaler om bred enighet før møtet, satt beslutningen langt inne. Torsdag kveld ble til natt og så til fredag morgen før lederne var enige. Ifølge Politico var det på et tidspunkt flere ulike utkast som ble diskutert, noe som gjorde samtalene mer komplisert.
Det nye målet er en betydelig skjerping fra det forrige målet om å kutte 40 prosent. Begge kuttene er basert på utslippsnivået i 1990.
– For en måte å feire ettårsdagen for vår grønne giv. Dette setter oss på en kurs mot klimanøytralitet innen 2050, kommenterer EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen bare sekunder etter Michels kunngjøring.
EU-landenes ledere ber nå de øvrige EU-institusjonene ta inn 55 prosentmålet i unionens klimalov.
Det har vært et ønske at det nye målet skulle være klart på FNs klimatoppmøte, som holdes denne helgen. Innen utgangen av året skal EU også oppdatere sitt såkalte nasjonalt bestemte bidrag, som er en del av Parisavtalen.
(©NTB)