TOMME LOKALER: Fra disse lokalene på Strømmen drev Tuana Cars. Nå er den tidligere daglige lederen varetektsfengslet. Foto: Geir Røed
TOMME LOKALER: Fra disse lokalene på Strømmen drev Tuana Cars. Nå er den tidligere daglige lederen varetektsfengslet. Foto: Geir Røed

Politiet til aksjon:

Bilselger fengslet for grovt bedrageri

Den tidligere eieren av Tuana cars på Romerike er varetektsfengslet for fire uker, siktet for grovt bedrageri mot kundene sine.

Publisert Sist oppdatert

Mannen, som er en utenlandsk statsborger på 58 år, ble pågrepet av politiet forrige torsdag og dagen etter fremstilt for varetektsfengsling. Han er siktet for grovt bedrageri av kundene sine.

Strafferammen er fengsel i inntil seks år, og politiet mener mannen har lurt kundene sine, fremgår det av kjennelsen fra Nedre Romerike tingrett.

Les også: NAF advarer mot denne salgsformen

«Norges fineste biler»

Motor har i flere artikler satt søkelys på bilforretningen, som markedsførte seg med å selge «Norges fineste biler». De het tidligere Carma Oslo.

NAF har fått en rekke henvendelser fra sine medlemmer, og i fjor høst gikk NAF til det sjeldne skritt å gå ut og advare mot å handle med bilfirmaet på Strømmen.

Samtidig bekreftet politiet at de har mottatt et titalls anmeldelser fra bilfirmaets kunder.

Les også: Nå kan dette snart bli forbudt

Frykter han rømmer

I kjennelsen fra tingretten fremgår det at både politiet og tingretten frykter at eieren vil unndra seg straff dersom han ikke varetektsfengsles.

– Han har svak tilknytning til Norge, og har nå ikke familie eller arbeid her. Det er også usikkert hvorvidt han har bosted i Norge. Han har den siste tiden oppholdt seg ulike steder i Europa, og det er således grunn til å frykte at han på ny vil reise ut av landet og unndra straffeforfølgning, heter det i kjennelsen fra tingretten.

Les også: Se de unike bildene av Norge før og nå

40 millioner

Bilfirmaet hadde i noen få år stor aktivitet, og omsatte så sent som i 2016 for nesten 40 millioner kroner.

Bilfirmaet drev blant annet utstrakt kommisjonssalg, eller fullmaktsalg som det også omtales som – hvor bileiere overlater bilen sin til firmaet, som selger bilen videre. Mange av selgerne skal ikke ha fått oppgjør etter videresalget.

– Det er hovedsakelig selgere av biler som har anmeldt ham, opplyser politiadvokat Mathias Emil Hager til Motor.

Blant kundene som har fått problemer er Mads Torma, som stilte opp i en omfattende dokumentar om svindel i bruktbilbransjen, som Motor publiserte tidligere i år.

Les også: Derfor bør du ikke kjøpe bil langt hjemmefra

Konkurs i mars

Ifølge kjennelsen har mannen delvis erkjent forhold i politiavhør.

Motor har gjentatte ganger over mange måneder forsøkt å få kontakt med den tidligere daglige lederen. Han har ikke besvart henvendelsene.

Mannen overtok bilfirmaet etter en annen person i fjor sommer. Ifølge Brønnøysundregistrene ble det åpnet konkurs i Tuana cars i mars i år.

Motor har ikke fått kontakt hverken med bostyrer for konkursen eller mannens forsvarer.