MÅ SVARE: To menn må nå svare for en omfattende tiltale. Påtalemyndigheten mener de to skal ha svindlet bruktbilkunder over hele Norge for i overkant av 10 millioner kroner. Foto: Heiko Junge, NTB/Scanpix
MÅ SVARE: To menn må nå svare for en omfattende tiltale. Påtalemyndigheten mener de to skal ha svindlet bruktbilkunder over hele Norge for i overkant av 10 millioner kroner. Foto: Heiko Junge, NTB/Scanpix

Omfattende tiltaler mot bruktbilselgere:

– Bilkunder svindlet for 10 millioner kroner

Bruktbilkunder over hele Norge skal ha blitt svindlet av to menn i 40-årene for i overkant av 10 millioner kroner. Nå må de to møte i en omfattende rettssak.

Publisert Sist oppdatert

For drøyt fem år siden sto den ene av mennene frem i lokalavisen Fremover i Narvik og fortalte om suksessen de hadde med bruktbilfirmaet TMC AS, som står for «Tailor Made Cars».

Bruktbilfirmaet hadde da 11 ansatte og avdelinger i flere norske byer, blant annet Narvik.

Men ifølge to omfattende tiltaler mot de to mennene skal de allerede da ha vært i gang med svindel.

I årene som fulgte skal de ha svindlet et stort antall bilkunder. Nå er de to mennene begge tiltalt for rundt 20 lovbrudd.

Til sammen skal de ha svindlet bruktbilkunder over hele Norge for i overkant av 10 millioner kroner.

Les også: Nå må bruktbilselgere ha bevilling

De to mennene drev med kjøp og salg av bruktbiler, hovedsakelig gjennom TMC. Mange av bilene var nyere premiumbiler fra BMW og Mercedes.

Ifølge tiltalene mot de to mennene har de svindlet både kunder som solgte biler til dem, blant annet på kommisjon, og kunder som kjøpte biler.

Flere kunder skal ha betalt inn forskudd på biler som aldri ble levert, mens andre har opplevd at billån ikke ble slettet – og i stedet gikk til driften av bruktbilfirmaet.

Tre uker

Bruktbilfirmaet gikk konkurs allerede i 2016. Etter dette fortsatte den ene tiltalte virksomheten fra Tyskland.

Da fikk en kunde aldri oppgjør på 450 000 kroner for en bil som bilselgeren solgte for ham.

Politiet i Nordland og Trøndelag har samarbeidet om etterforskningen.

Rettssaken kommer opp for Inntrøndelag tingrett på Steinkjer 4. mars. Det er satt av hele tre uker til den omfattende straffesaken mot de to mennene, som kommer fra henholdsvis Nordland og Trøndelag.

Tilfeldigvis samme dag starter en annen omfattende bilsvindelsak mot en annen bruktbilselger i Fredrikstad.

Les også: Bruktbilselger i Fredrikstad tiltalt

– Uaktsomt

Advokat Tor Magnus Sæter-Fagermo forsvarer begge de to tiltalte i straffesaken som skal gå for Inntrøndelag tingrett.

Han poengterer overfor lokalavisen Fremover at hans klienter er tiltalt for uaktsomhet og ikke forsettlig overtredelse – og at pengene de er tiltalt for å ha svindlet har gått til driften av virksomheten.