AKTOR: Mathias Emil Hager fører straffesaken mot den bedrageritiltalte bruktbilselgeren i Nedre Romerike tingrett. Foto: Geir Røed
AKTOR: Mathias Emil Hager fører straffesaken mot den bedrageritiltalte bruktbilselgeren i Nedre Romerike tingrett. Foto: Geir Røed

Rettssak mot bruktbilselger:

Avslørt av sine egne telefonopptak

En bruktbilselger på Romerike ble avslørt av lydopptak han selv sto bak. Mandag startet den første av tre større rettssaker denne vinteren mot bruktbilselgere som er tiltalt for å ha lurt kundene sine for millioner av kroner.

Publisert Sist oppdatert

Politiet fikk bevisene nærmest servert på sølvfat da de startet etterforskning mot den 59 år gamle tiltalte bruktbilselgeren, som drev Tuana Cars på Strømmen.

Han har nemlig tatt opp telefonsamtaler og samtaler i salgslokalene på bånd.

Bevismaterialet overlot han frivillig til politiet i fjor sommer, da han ble pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen og varetektsfengslet.

– Det er litt spesielt, sa politiadvokat Mathias Emil Hager i Nedre Romerike tingrett.

Opptakene er gjort med en app på mannens mobiltelefoner.

Les også: Nå er denne totalskadde bilen blitt kjøreskolebil

– Betydelig underpris

Politiet startet etterforskning etter at flere titalls kunder har tatt kontakt med politiet og NAF, og etter at NAF gjennom Motor gikk ut og advarte mot bruktbilfirmaet.

Nå står bruktbilselgeren og en medhjelper tiltalt i Nedre Romerike tingrett for det påtalemyndigheten mener er åtte grove bedragerier, samt ett tilfelle av økonomisk utroskap som de mener bruktbilselgeren alene står bak.

Bruktbilselgeren erkjenner de fleste forholdene, mens medhjelperen hans nekter for alt.

– Etterforskningen har avdekket at bilene er solgt til nye kunder til en betydelig underpris, forteller politiadvokat Mathias Emil Hager til Motor.

Les også: Bruktbilselger beholdt hele oppgjøret

«Omfattende gjeld»

Den tiltalte bruktbilselgeren var asylsøker da han høsten 2017 kjøpte bruktbilforretningen Tuana Cars av en nå 38 år gammel Oslo-mann.

Ifølge overtakelseskontrakten mellom de to hadde bruktbilforretningen da «omfattende gjeld».

Bruktbilselgeren hevdet i retten at han er lurt, og at han ikke forsto innholdet i kontrakten.

– Ingen fortalte meg om gjelden i selskapet – at det skyldte millioner av kroner. Jeg fikk i stedet høre at dette var en bilforretning jeg kunne overta uten å måtte betale penger, sa den tiltalte bruktbilselgeren gjennom tolk.

Han har siden han ble pågrepet i fjor sommer sittet i varetekt fordi politiet frykter at han skal rømme utenlands.

Les også: Kunder svindlet for 10 millioner kroner

Forrige eier siktet

Tuana cars reklamerte med at de solgte «Norges fineste biler». I 2016 var omsetningen på nærmere 40 millioner kroner.

Også den 38 år gamle mannen som solgte bruktbilbutikken til asylsøkeren har i lengre tid vært under etterforskning.

– I denne saken er han innkalt som vitne. Men han har også status som siktet for økonomiske misligheter – og det gjøres etterforskningsskritt mot han, sier Hager.