TROMSØBRUA: Skal du handle bruktbil for å kaste deg ut i Tromsø-trafikken, anbefaler NAF-eksperter at du ikke kjøper bilen usett sørfra. Foto: Terje Mortensen, NTB scanpo
TROMSØBRUA: Skal du handle bruktbil for å kaste deg ut i Tromsø-trafikken, anbefaler NAF-eksperter at du ikke kjøper bilen usett sørfra. Foto: Terje Mortensen, NTB scanpo

Nord-norske NAF-advokater roper varsko:

Advarer mot å kjøpe biler usett fra annen landsdel

– Useriøse bilselgere sørfra er et stort problem, sier NAF-advokat Jørn Eikanger i Alta. Han råder alle bruktbilkjøpere til å undersøke bilen med egne øyne før kjøp.

Publisert Sist oppdatert

Finn.no og andre annonsenettsteder har gjort at hele Norge er ett marked når vi kjøper og selger bruktbil. Nordlendinger kjøper bil på Sørlandet og motsatt – og bruktbiler fraktes landet rundt med Hurtigruten og på vogntog.

Mange, spesielt folk i Nord-Norge på grunn av lange avstander, tar sjansen på å kjøpe bilen usett – bare basert på annonseteksten, bildene og selgerens forsikringer.

– Da blir bilselgerne kvitt det jeg nesten betrakter som vrak, sier advokaten.

Han er en av 35 advokater landet rundt som utgjør NAFs advokatnettverk. I samarbeid med NAF Advokat i Oslo bistår de NAF-medlemmene. Nå går Eikanger ut og advarer mot fjernkjøp, spesielt usett.

Les også: Forsinkelser i Olsen Bil-saken

«Svarer ikke på reklamasjoner»

– Det er de mindre bruktbilforretningene, gjerne med dårlig soliditet som er det største problemet, og ikke merkeforhandlerne, sier Eikanger.

Han opplever at selv om kundene har rett på reklamasjon eller heving av kjøpet – er det vanskelig å få dette gjennomført.

– Mange firmaer bryr seg ikke engang om å svare på reklamasjoner. Det er en mager trøst for bilkjøperne å ha en god sak når selger ikke er i stand til eller villig til å gjøre opp for seg, sier Eikanger.

NAFs advokat i Alta går så langt som å hevde at det er tryggere å kjøpe bruktbil av privatpersoner.

– Da er privatselgeren ansvarlig for et krav med hele sin formue.

Les også: NAF advarer mot disse bilselgerne

«Bruk nok tid»

Eikanger råder bruktbilkjøperne til å undersøke bruktbilfirmaets soliditet og andre kunders erfaringer med firmaet, samt be om at det innhentes tilstandsrapport og ikke minst se bilen.

– Mange både signerer kontrakt og overfører kjøpesummen før bilen hentes.

Det kan også være lurt å kjøpe i nærmiljøet.

– Ved reklamasjon er det tungvint å frakte bilen over lange avstander slik at selger skal få utøvd retten han har til selv å foreta retting, sier Eikanger.

Også NAFs advokat Per Krokan i Tromsø har mange klienter som har fått problemer etter fjernkjøp av bruktbil.

– Det er viktig å be selger redegjøre skriftlig og uttømmende for feil og skader som han kjenner til på bilen før du signerer kjøpekontrakten. Sett også av ordentlig med tid til besiktigelse, råder Krokan.

Les også: Denne bilen ble sveiset sammen av to vrak

Undersøkelsesplikt

Forbrukerrådet mottar årlig rundt 10 000 henvendelser om bruktbilkjøp. Salg av bruktbil har i mange år ligget på klagetoppen hos Forbrukerrådet, og utgjør drøyt 10 prosent av antallet henvendelser.

Pia Høst, leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, er enig med NAF Advokat om at bruktbilkjøpere alltid bør undersøke bilen med egne øyne før kjøp.

– Husk at man som bilkjøper har undersøkelsesplikt. Dersom det viser seg å være feil på bilen man har kjøpt usett, stiller man mye svakere i en reklamasjonssak, sier Høst.