MEDHOLD: NAF har fått medhold i Høyesterett på vegne av et medlem med krav om at reklamasjonsrettighetene skal følge bilen. Foto: Geir Røed
MEDHOLD: NAF har fått medhold i Høyesterett på vegne av et medlem med krav om at reklamasjonsrettighetene skal følge bilen. Foto: Geir Røed

NAF vant fram i Høyesterett:

Styrkede rettigheter ved bruktbilkjøp

Rettighetene når du kjøper bruktbil fra andre privatpersoner er trolig styrket etter dom i Høyesterett. – Gledelig, sier NAF.

Publisert Sist oppdatert

Etter at bilkjøperen Kjell Asmund Akerholt fra Hof i Vestfold kjøpte en brukt Suzuki Grand Vitara XL av en annen privatperson, havarerte motoren – på grunn av mangelfull reparasjon fra et verksted eid av bilkonsernet RSA.

Bilkjøperen reklamerte til verkstedet. De avslo å dekke reparasjonen til hele 77 000 kroner – fordi de mener bilkjøperen skal reklamere direkte til privatpersonen han kjøpte bilen av, og ikke til verkstedet som denne privatpersonen brukte.

Les også: «Reklamasjonsrettighetene må følge bilen»

Gjennom rettssystemet

NAF var uenig, og har ført saken for bilkjøperen gjennom hele rettssystemet.

I Forbrukerklageutvalget fikk bilkjøperen medhold, i Nordre Vestfold tingrett tapte bilkjøperen, og i Agder lagmannsrett vant han.

– Vi mener at en dårlig utført verkstedjobb skal repareres. Reklamasjonsrettighetene skal følge bilen, sa administrerende direktør Stig Skjøstad da Høyesterett behandlet saken før påske.

Nå har Høyesterett avsagt dom. De har avvist anken fra RSA, som på sin side har fått bistand fra Norges Bilbransjeforbund.

Les også: «Vil du bli rik på kriminalitet, bør du begynne med bruktbilsalg»

Prinsippsak

Både Bilbransjeforbundet og NAF har sett på saken som en viktig prinsippsak.

Norges mest solgte bil er en bruktbil. Årlig selges det i underkant av en halv million bruktbiler, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken. Opptil et par hundre tusen selges av privatpersoner, og denne andelen er økende, melder NAF.

Mange bruktbiler havner i konflikt. Kjøp og salg av bruktbil har vært på Forbrukerrådets klagetopp i 60 år – og er det fremdeles. Forbrukerrådet får årlig ca 10 000 henvendelser om bruktbilkjøp, mens NAF får ca 15 000 henvendelser fra sine medlemmer.

Premissene for Høyesteretts dom er ikke klare før om noen dager.

– Det er viktig og hyggelig at vi har vunnet frem. Det blir spennende å lese begrunnelsene for dommen, sier advokat Jens Christian Riege fra NAF Advokat – som førte saken for bilkjøperen i Høyesterett.