SVINDLET: Anders Tveten var den første som vitnet mot bruktbilselgeren. Til sammen skal rundt 50 vitner forklare seg i Fredrikstad tingrett. Foto: Geir Røed
SVINDLET: Anders Tveten var den første som vitnet mot bruktbilselgeren. Til sammen skal rundt 50 vitner forklare seg i Fredrikstad tingrett. Foto: Geir Røed

Fortvilte bilkunder vitner mot bruktbilselgeren:

– Han spekulerer i at vi ikke ville anmelde ham

I Fredrikstad tingrett er det nå en strøm av bilkunder som forteller hvordan de er bedratt av den tiltalte bruktbilselgeren. – Han spekulerer i at vi ikke ville anmelde ham, sier Anders Tveten, som var den aller første i vitneboksen.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 50 vitner skal denne og neste uke fortelle om sine erfaringer med den 52 år gamle bruktbilselgeren, som er tiltalt for til sammen 44 tilfeller av bedrageri og underslag.

Fire av bedrageriene anses som grove.

– Bruktbilselgeren lovet å betale. Men han skylder meg fortsatt penger, forteller Anders Tveten, den første som vitnet.

Les også: Aktor, kjøpte du bil av meg

Tveten solgte en eldre Audi A6 til bruktbilselgeren. Selgeren fikk bilen, men han gjorde ikke opp for seg.

– Første gangen jeg kontaktet ham hevdet han det var en misforståelse, at det var skjedd en feil. Han lovet flere ganger å betale, men pengene kom ikke, fortalte Tveten i retten.

Han påstår også at bruktbilselgeren laget en falsk kvittering som viste at han skulle ha gjort opp for seg.

– Bruktbilselgeren sa dessuten på et tidspunkt at han ikke kunne betale for en bil han ikke eier, fordi jeg ikke ville sende inn eierskifte før han betalte. Men da hadde han jo allerede solgt bilen videre, sa Tveten i retten.

– Han trenerer

Til slutt gikk Tveten til forliksrådet, og fikk deler av oppgjøret. Men to år etterpå har han fortsatt til gode ca. 26 000 kroner inkludert rettsgebyr og renter.

Utenfor rettssalen, etter at han har vitnet, angrer Tveten på at han solgte bilen sin til bruktbilselgeren i Fredrikstad.

– Han trenerer, og spekulerer i at det er forholdsvis små beløp som mange gir opp å få, og heller ikke vil gå til namsmannen for å kreve inn. Det koster jo gebyrer, sier Anders Tveten til Motor.

Les også: Bruktbilselgeren utestengt fra Finn

Porsche Cayenne

En av de andre som vitnet var svært indignert over bruktbilselgeren.

Vitnet er en pensjonist som er verge for en eldre, syk og ubemidlet mann, som ifølge tiltalen ikke har fått et oppgjør på 11.000 kroner for salg av en bruktbil.

– Bruktbilselgeren var veldig hyggelig da han kom for å se på bilen, og vi avtalte handel. Men nå oppfatter jeg han som en kynisk men også ussel person. Han kom kjørende i en fin Porsche Cayenne, men utnytter eldre og syke på en slik måte, sa vitnet – og så bort på den tiltalte bruktbilselgeren.

Les også: Lang ventetid på bruktbilklager

Gjør opptak

Denne omtalen har den tiltalte bruktbilselgeren lagret i opptak. Da rettssaken startet ba han om å få gjøre opptak av egen forklaring og forklaringen til vitnene.

Dette fikk han lov til av retten, selv om det er svært uvanlig.

GJØR OPPTAK: Lydopptakeren til den bedrageritiltalte bruktbilselgeren ligger i vitneboksen og gjør opptak av både forklaringen til ham selv og det vitnene sier.
GJØR OPPTAK: Lydopptakeren til den bedrageritiltalte bruktbilselgeren ligger i vitneboksen og gjør opptak av både forklaringen til ham selv og det vitnene sier.

Under hele sin forklaring har derfor bruktbilforhandleren hatt opptakeren foran seg i vitneboksen. Der lå den også da de første vitnene inntok vitneboksen.

Men det var ikke Anders Tveten klar over.

– Det fikk jeg ikke med meg, sier han, litt overrasket, til Motor etter at han har avgitt sin vitneforklaring.

NB! Motor har tidligere navngitt bruktbilselgeren. Han er nå anonymisert av hensyn til hans barn.

Les også: Slik lurte bruktbilselgeren sine ansatte