PÅSTAND: Aktor, politiadvokat Nils Vegard, krever fengsel i 3,5 år og fradømmelse av retten til å drive næringsvirksomhet for alltid for bruktbilforhandleren fra Fredrikstad. Foto: Geir Røed
PÅSTAND: Aktor, politiadvokat Nils Vegard, krever fengsel i 3,5 år og fradømmelse av retten til å drive næringsvirksomhet for alltid for bruktbilforhandleren fra Fredrikstad. Foto: Geir Røed

Aktor krever fengsel i 3,5 år for bruktbilselger:

– Han må aldri mer få selge biler

Aktor krever at bruktbilforhandleren i Fredrikstad fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet for alltid, og aldri mer skal få lov til å selge og kjøpe biler. – Han er fullstendig uskikket til å drive forretninger av noen art, mener aktor Nils Vegard.

Publisert Sist oppdatert

Politiadvokaten bruker harde ord i karakteristikken av den 52 år gamle bruktbilselgeren fra Fredrikstad:

– Forretningsvirksomheten og oppførselen hans viser at han er fullstendig uskikket til å drive forretning av noen art. Han har etterlatt seg et hav av trøbbel og ikke lært noe som helst, sier aktor Nils Vegard, som krever at bruktbilforhandleren aldri mer skal kunne inneha verv som gjør at han kan drive noen som helst forretning.

I tillegg til forbud mot å drive forretninger, såkalt næringsforbud, krever aktor fengsel i tre år og seks måneder for bruktbilforhandleren.

Årsaken til den strenge straffepåstanden er at bruktbilforhandleren i 2015 ble dømt til fire års fengsel for lignende forhold.

To av de fire årene ble gjort betinget med prøvetid. Siden de straffbare forholdene han nå er tiltalt for er begått i prøvetiden, krever aktor at han nå må sone også den betingede straffen i fengsel.

I tillegg krever aktor at han dømmes til å betale 977.000 kroner i erstatninger til kundene sine.

37 lovbrudd

Onsdag avsluttet Fredrikstad tingrett den omfattende bedragerisaken mot bruktbilforhandleren. I løpet av rettssaken har aktor frafalt syv tiltalepunkter, slik at påtalemyndigheten mener bruktbilselgeren skal dømmes for tre tilfeller av grovt bedrageri, 32 tilfeller av bedrageri og to tilfeller av underslag.

Bruktbilforhandleren har i flere år kjøpt opp biler av privatpersoner over hele Østlandet, som han deretter har solgt videre til nye kunder.

Les også: – Han spekulerer i at vi ikke vil anmelde ham

– Ikke betale

Aktor, politiadvokat Nils Vegard, gir en sterk karakteristikk av bruktbilforhandleren, som NAF tidligere har advart mot å gjøre bilhandel med.

– Hans strategi er å få med seg bilen fra bruktbilkunden som vil selge, og deretter ikke betale. Noen ganger kommer han med uriktige innsigelser og betaler kun delvis, eller for sent. Hans forretningsdrift er å betale når han må, som når saken kommer i pressen, sier aktor.

Les også: Blakk bilselger hevder han er god for 20 millioner

– Kundene er skikkelige folk

Politiadvokaten viser til at de mange kundene til bruktbilforhandleren som har forklart seg samstemt.

– De er alle alminnelige, skikkelige folk. Det er ingen grunn til å tro at de kommer med falske forklaringer, sier Nils Vegard, som mener den tiltalte bruktbilselgeren gjør det motsatte.

– Han har ved et utall anledninger løyet.

Les også: Hans Henning stolte på bruktbilselgeren

Dømt til fengsel

Bruktbilforhandleren har tidligere fortalt til Motor at han har holdt på med bilsalg siden begynnelsen av 1980-tallet.

I 2015 ble han dømt til fire års fengsel, hvorav to år betinget, for momsunndragelser for totalt 1,7 millioner kroner for dyre luksusbiler, samt økonomisk utroskap for over 10 millioner kroner. Han ble også dømt for brudd på regnskapsloven, blant annet for bruk av falske dokumenter, ifølge Fredriksstad Blad (krever innlogging).

Den ubetingede delen av dommen fra 2015 er foreløpig ikke sonet, opplyser politiadvokat Nils Vegard til Motor.

Bruktbilforhandleren krever soningsutsettelse av de to årene med ubetinget fengsel. Dette skal behandles av Høyesterett 20. mars.

Mener psyken tilsier frihet

Bruktbilforhandleren har ikke erkjent straffskyld, og hans forsvarer Ann Helen Aarø krever frifinnelse.

– Han er aldri før dømt for bedragerier mot kunder. Han driver dessuten i en bransje med høyt konfliktnivå. Likevel har han hatt ufattelig få tvister sett i forhold det høye antallet kjøp og salg, sa forsvareren.

På grunn av omsorgsansvar for barn og egen psykiske helse ber hun om at eventuell straff kan avvikles i frihet som samfunnsstraff, dersom han skulle bli domfelt.

Hun går også imot fradømmelse av retten til å drive næringsvirksomhet.

– Han har kun vært bilselger hele sitt liv. Det er hans eneste mulighet for arbeid, sier forsvareren.

Dom i straffesaken mot bruktbilforhandleren faller 26. mars.