INGEN BILHANDEL: Politiadvokat Nils Vegard fikk et uvanlig spørsmål fra den tiltalte bruktbilselgeren i retten. Men politijuristen kunne avkrefte at han har kjøpt bil av tiltalte. Foto: Geir Røed
INGEN BILHANDEL: Politiadvokat Nils Vegard fikk et uvanlig spørsmål fra den tiltalte bruktbilselgeren i retten. Men politijuristen kunne avkrefte at han har kjøpt bil av tiltalte. Foto: Geir Røed

Tiltalt bruktbilselger i retten:

– Aktor, kjøpte du bil av meg?

Bruktbilselgeren har kjøpt og solgt tusenvis av biler gjennom flere tiår. Nå står han tiltalt for 44 tilfeller av bedrageri og underslag. Og i en pause lurte han på om også aktor hadde kjøpt bil av ham.

Publisert Sist oppdatert

Mandag startet Fredrikstad tingrett rettssaken mot en 52 år gammel bruktbilselger som opprinnelig var tiltalt for 28 tilfeller av bedrageri og underslag mot kundene sine.

Men etter medieomtale har flere anmeldelser kommet inn fra «nær og fjern», som aktor sa, og i ukene før rettssaken er det tatt ut ytterligere fire tilleggstiltaler.

Totalt er mannen tiltalt for 42 tilfeller av bedrageri, hvorav fire ansees som grove, og to tilfeller av underslag.

Svindelen skal ha skjedd i 2017 og 2018, mens han kjøpte og solgte biler gjennom firmaene Autopris og Fredriksborg Handel.

Les også: Bruktbilselger tiltalt

500 biler i året

Det siste forholdet skal ha skjedd like før advent i fjor. Bruktbilselgeren erkjenner ikke straffeskyld for noen av forholdene.

I retten hevder han at han i mange år har kjøpt opp og solgt ca. 500 biler i året.

– Også de to siste årene har jeg solgt 1000 biler. Også står vi her med disse 40 sakene, sa bruktbilselgeren i sin forklaring.

– Eide du Mercedes?

Han trodde også at han muligens hadde solgt bil til aktor, politiadvokat Nils Vegard. I en pause gikk bruktbilselgeren bort til aktor og spurte:

– Har du eid en Mercedes?

Aktor ristet på hodet og sa «nei», hvorpå bruktbilselgeren fortalte at han har solgt en slik bil til en politijurist i Fredrikstad – men at han ikke husket til hvem.

– Men det var ikke til meg, sa aktor.

Les også: Bruktbilselgeren utestengt fra Finn

To millioner kroner

Bruktbilselgeren er tiltalt for bedrageri og underslag mot kunder over hele Østlandet for totalt ca. to millioner kroner.

Påtalemyndigheten har også tatt ut tiltale for forhold hvor bruktbilselgeren i ettertid helt eller delvis har gjort opp for seg.

På spørsmål fra Motor om hvorfor bruktbilselgeren er tiltalt også for disse punktene, spurte aktor tilbake:

– Er det greit dersom man systematisk betaler halvparten av avtalt beløp?

Skulle pågripe

Politiet har ikke varetektsfengslet bruktbilselgeren. Men det har vært nære på, opplyser politiadvokat Nils Vegard.

For en måned siden besluttet politiet å gå til pågripelse og fengsling av bruktbilselgeren.

Men da hans forsvarer opplyste at bruktbilselgeren ikke drev med bilsalg lenger, ble begjæringen om pågripelse frafalt – selv om politiet mener det har vært grunnlag for varetekt.

– Dette er en stor, uhåndterlig og kompleks sak, sier aktor, politiadvokat Nils Vegard.

 Godt forberedt

Bruktbilselgeren møtte svært godt forberedt til rettssaken. Han tilbakeviste alle tiltalepunktene han ble spurt om mandag, og skyldte både på vanskelige eierskifte-rutiner hos Statens vegvesen, og på tidligere ansatte – som «skulle gjort» ulike arbeidsoppgaver.

– Firmaet mitt kunne sikkert hatt bedre rutiner på noe. Men det meste gikk jo greit. 90 prosent av kundene mine er fornøyde, sa bruktbilselgeren.

 NB! Motor har tidligere navngitt bruktbilselgeren. Han er nå anonymisert av hensyn til hans barn.

Les også: Slik lurte bruktbilselgeren sine ansatte