PROTESTKØ: Bompengemotstanden fortsetter å vokse. Hver femte bergenser gir nå sin støtte til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). Foto: Jon Olav Nesvold, NTB/scanpix
PROTESTKØ: Bompengemotstanden fortsetter å vokse. Hver femte bergenser gir nå sin støtte til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). Foto: Jon Olav Nesvold, NTB/scanpix

Fire måneder før valget:

Bompengeparti nest størst på sjokkmåling i Bergen

På Bergensavisens ferske partimåling er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) nest størst i Bergen med 20,6 prosents oppslutning. Bare Høyre er større.

Publisert Sist oppdatert

20,6 prosent for FNB er 14,2 prosent høyere enn målingen som ble gjort av samme avis i mars. Kun Høyre med 25,1 prosent er større, skriver Bergensavisen.

Partiet startet som en folkeaksjon på Nord-Jæren mot den nye bompengeringen. FNB ble stiftet i 2014 i Stavanger og innlemmet i Partiregisteret i august 2018.

– Blir dette valgresultatet kan Bompengepartiet bestemme hvem som skal styre byen, sier valgekspert Terje Sørensen til BA. Han kaller målingen et politisk jordskjelv.

Les også: Derfor er 2019 det heftigeste bompengeåret noensinne

Treffer folk flest

Toppkandidat i FNB Trym Aafløy mener hans parti treffer folk flest.

– Vi sier bare det som 20 prosent av velgerne i Bergen faktisk mener, sier Aafløy, som lover at de skal fortsette med det.

Høyre, FNB og Frp har nå til sammen 34 mandater på BAs måling – akkurat nok til flertall i bystyret i Bergen.

Arbeiderpartiet er tredje størst i Bergen med 18,6 prosent. Hvis dette blir valgresultatet er det en halvering siden 2015.

Les også: Har milliardgjeld etter 15 år med bommer

– Naturlig at folk blir provosert

– Jeg er veldig glad for det Siv Jensen sa i talen sin, og at det kommer 200 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. At de begynner å ta det alvorlig. Men dette kommer til å ryste det politiske Norge, sier Frps veteran Carl I. Hagen til Dagbladet.

– Det er helt naturlig at folk blir provosert, fortsetter han.

– Vi har advart mot dette i all vår tid. Men dette er en sak vi tapte i regjeringsforhandlingene. Alle andre partier vil ha bompenger. Alle var fornøyde med oljefondet i fjor, nå er det altså 750 milliarder mer, sier Hagen og peker på rekordoverskuddet til oljefondet.

Han mener regjeringen kunne tatt mer penger fra fondet og nedbetalt bompengegjeld.

(©NTB)