REAGERER: Bård Hoksrud, Frps fraksjonsleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, reagerer kraftig på at vegmyndighetene har kjent svakhetene ved systemet lenge – uten å ta affære. Foto: Peter Raaum

Reagerer på Motor-avsløring:

Ber Hareide rydde opp i bompenge-juks

Samferdselspolitikerne Bård Hoksrud (Frp) og Bengt Fasteraune (Sp) ber samferdselsministeren rydde opp etter Motors avsløringer av juks med bompengepasseringer. – Dette er enda et argument for hvorfor vi ikke burde hatt bompenger, sier Bård Hoksrud.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Stortingspolitikere reagerer på svakheter i bompengeordningen.

– Dette reagerer jeg kraftig på, spesielt når dette lenge har vært kjent for de ansvarlige, sier Bård Hoksrud, Fremskrittspartiets samferdselspolitiske talsmann.

Motor har avslørt hvor enkelt det er å bruke en elbilbrikke i fossilbiler som går på bensin og diesel. Dermed kan man kjøre gjennom de fleste bomstasjonene gratis, og i noen betale en brøkdel av taksten man egentlig skulle betalt.

MED ELBILBRIKKE: Her kjører Motor i dieselbil gjennom bomringen på Majorstuen i Oslo med elbilbrikke i frontruta. Foto: Geir Olsen

Krever svar

– Dette viser både at den tekniske løsningen ikke er god nok og dilemmaet med differensierte takster. Det er egentlig et nytt argument for at man ikke bør ha bompenger, men heller finansiere over statsbudsjettet, sier Hoksrud.

Fremskrittspartiet er også kraftig imot veiprising, som flere er for.

– Med veiprising i stedet for bompenger vil juksemulighetene bli enda større, mener Hoksrud.

Få timer etter at Motors avsløring ble publisert, sendte han et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide.

– Vil statsråden rydde opp i svakhetene i systemet? Hvilke tiltak vil statsråden iverksette, og når forventer statsråden at dette er på plass, spør Hoksrud i brevet til Hareide.

Les også: Kjempebyks i bompenger i 2020

– Systemsvikt

Også Senterpartiets samferdselspolitiker Bengt Fasteraune reagerer.

– Det må være en forutsetning for bompengesystemet at bilistene kan ha en bunnsolid tillit til det, og at det ikke skal være mulig å jukse. Det er overraskende at det er så enkelt å jukse, og at både Vegdirektoratet og bompengeselskapene har visst om disse mulighetene, sier Fasteraune.

BER OM SVAR: Bengt Fasteraune, Senterpartiet. Foto Ragne B. Lysaker, Sp

Også han sender nå skriftlig spørsmål til samferdselsministeren, og krever forklaring.

– Dette er en systemsvikt. Hvis man ikke kan stanse slikt juks må vi stille spørsmål ved om vi kan ha elbilfordelene, sier Bengt Fasteraune.

Han mener juks, dersom det nå blir utbredt, er en utfordring spesielt for fylkeskommunene som garanterer for de enorme låneopptakene til veibyggingene.