Siv Jensen fikk støtte fra sine egne:
Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen
Faren for regjeringskrise er ikke over selv om Frps landsstyre har godkjent en skisse til bompengeløsning. Venstre skal nemlig ikke være om bord.
Frp-leder Siv Jensen fikk søndag tilslutning på et ekstraordinært landsstyremøte til det hun selv beskriver som en avtale for å redusere bompengebelastningen.
– Nå er det i realiteten opp til Venstre å avklare hvordan de stiller seg til det fremforhandlede resultatet. Hvis Venstre ikke vil være med på det, mener jeg det er opp til statsministeren å håndtere dette videre, sa hun.
Men Venstre-leder Trine Skei Grande står ikke bak bompengeskissen som Frps landsstyre tok stilling til, ifølge TV 2.
– Hva er konsekvensen hvis Venstre sier nei?
– Det vil jeg ikke spekulere i. Men jeg håper Venstre tenker seg om en gang til og gir tilslutning til dette, sier Jensen til NTB.
Les også: Vil ikke la bompenger velte regjeringen
I følge VG har bompengeskissen en samlet ramme på mer enn 20 milliarder kroner over ti år.
Hovedpunktene skal være:
-
Ti milliarder kroner over ti år for å øke statens andel av finansieringen av storbypakkene fra 50 til 70 prosent.
-
Sju milliarder til å slette eller redusere gjelden til veiprosjekter slik at bomstasjoner kan fjernes tidligere enn planlagt.
-
Fire milliarder kroner til økt satsing på kollektivtrafikken.
Vag om innhold
Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at alle de fire partiene nå behandler bompengeskissen, og at hun har fullmakt fra Høyre til å godta skissen hvis de andre partiene gjør det.
– Vi synes vi la en god skisse på bordet som var god og balansert for både kollektivtrafikken og for å redusere bompenger. Vi får jobbe med disse sakene fremover, sier statsministeren til TV 2.
Jensen var søndag lite konkret om innholdet i de punktene partiet behandlet på landsstyremøtet.
– Vi skulle gjerne gått lenger. Men dette betyr at bompengebelastningen for vanlige folk går ned, og at vi kan styrke kollektivsatsingen i de store byene.
Hun vil ikke si noe mer om detaljene i avtalen, utover at velgerne skal få vite om innholdet.
Les også: «Det er regjeringsdeltakelsen som ligger i potten»
Ikke mer forhandlinger
De fire partiene har hatt samtaler om bompenger i over to måneder, men noen løsning på prosessen er ikke blitt lagt fram for offentligheten. Jensen avviser nye samtaler.
– Nå har vi forhandlet ferdig. Vi har brukt lang tid, og dette har tatt ganske mye av oppmerksomheten i valgkampen. Nå må vi komme videre, sier hun til NTB:
Frp-lederen avviser at Frp nå i realiteten har stilt et ultimatum til de tre øvrige regjeringspartiene om å godkjenne det som nå ligger på bordet.
– Jeg er ikke enig i det. Vi stiller ikke noe ultimatum. De fire partiene har forhandlet fram det vi klarte å legge på bordet. Det var grunnlaget som skulle avklares i de andre partiene. Den avsjekken har jeg nå gjort med Frp.
Les også: «Bompengene har vært fantastiske for Oslo»
Bekrefter uenighet
– Vi har foreløpig ingen enighet, men vi er innstilt på å fortsette samtalene. Vi sitter i regjeringen og diskuterer dette som vi diskuterer alle andre spørsmål, sa Venstre-nestleder Ola Elvestuen da han møtte pressen i vandrehallen på Stortinget søndag kveld.
Elvestuen, som også er klimaminister, gjentok at Venstres prioriteringer er å bedre kollektivtransporten og redusere utslippene.
– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv. Det krever enighet fra alle partiene, og den enigheten har vi ikke, sa han.
Stilte seks krav
Bompengeprosessen ble satt i gang i juni som følge av et grasrotopprør i Frp. Det skyldtes sterkt økende oppslutning om Folkeaksjonen nei til mer bompenger i flere kommuner.
På et ekstraordinært landsstyremøte i juni fremmet Frps seks krav: å stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, stille strengere krav til lokale bidrag i byområdene og si nei til veiprising.
Hvilket gjennomslag Frp har fått for sine krav i den skissen som ble behandlet søndag, er fortsatt uklart.
– Jeg mener vi har tatt vårt eget landsstyre på alvor når vi har sittet og diskutert med de andre partiene, sa Jensen søndag.
Staten tar i år inn omkring 13 milliarder kroner i bompenger. Hvor stort beløpet blir neste år, må regjeringspartiene bli enige om på budsjettkonferansen 28.–29. august.
(©NTB)