LADER AUTOMATISK: Når BMW senere i år kommer med trådløs lading på 530e, parkerer du enkelt og greit over denne ladeplaten og ladingen starter automatisk. Foto: BMW
LADER AUTOMATISK: Når BMW senere i år kommer med trådløs lading på 530e, parkerer du enkelt og greit over denne ladeplaten og ladingen starter automatisk. Foto: BMW

Slutt på frosne fingre

BMW med trådløs lading av nye 5-serie i år

Heretter slipper du frosne fingre når du skal plugge inn strømmen i din nye ladbare BMW 530e. Du parkerer bare bilen over en magnetisk ladeplate i garasjen og ladingen starter automatisk. BMW er dermed først ute med trådløs lading av batteri-biler.

Publisert Sist oppdatert

Det var under den siste testen av de sju finalistene til Car of The Year 2018 - der nye BMW 5-serie er en av kandidatene – at BMW bekreftet at trådløs lading vil bli tilgjengelig på 530e i løpet av året. Mellom ladeplaten på gulvet og en tilsvarende «mottaker» i bilen skapes det induksjonsstrøm.

– Vi vet at mange ikke lader sine plug-in hybrider fordi det kan være ubekvemt. Spesielt på vinterstid kan det være en kald opplevelse å kople bilen til strømnettet med en stiv og kald ledning. Med en ladeplate montert på gulvet i garasjen, er det bare å parkere bilen som normalt og ladingen starter automatisk. I løpet av tre-fire timer vil batteriet være fulladet, og du kan kjøre elektrisk i fire-fem mil, sier en representant for BMW.

Les også: Dette er de beste vinterdekkene i år

BMW blir dermed første bilprodusent som tilbyr dette. Audi jobber med det samme på sin nye A8, men får ikke den trådløse ladingen klar før neste år.

De tekniske spesifikasjonene på den induktive ladingen sier BMW foreløpig ikke noe om. Ikke heller hva dette vil koste. Men det er klart at trådløs lading ikke blir tilgjengelig på de 530e-utgavene som allerede er solgt og levert. Det kan bare kjøpes på nye biler som kommer senere i år.

Det kan heller ikke brukes på andre biler enn BMW. Ladeplaten og monteringen av denne må bestilles hos BMW-forhandleren og vil trolig koste 3000 – 4000 euro.

Les også: Lavere avgift gir solid priskutt på BMWs nye, ladbare bil

Det er altså snakk om ganske mye penger, men BMW 530e er allerede en gavepakke til norske bilkjøpere hva prisen angår. Det sørger et oppgitt forbruk på 0,19 liter på mila og tilsvarende lave CO2-utslipp og avgiftskutt for.

Prisen ferdig på veien er i dag er rundt 545.000 kroner for den 252 hesters sterke bilen. En «vanlig» BMW 530 med samme ytelse, koster rundt 640.000 kroner.

I tillegg til trådløs lading av batteriene, kan du også lade mobiltelefonen trådløst i BMW 530e. Dette er imidlertid noe som mange nye biler nå har. BMW understreker at den trådløse ladingen ikke er skadelig for dyr eller mennesker som eventuelt kommer i kontakt med ladeplaten.

– Dersom katten i huset ikke har kroppen full av metall, gjør det ingen skade om den kryper under bilen og kommer mellom ladeplate og bilen, sier BMW.