DØD: Lee Iacocca ledet Ford da selskapet laget sin Mustang og var senere toppsjef i Chrysler. Foto: John Hillery, Reuters
DØD: Lee Iacocca ledet Ford da selskapet laget sin Mustang og var senere toppsjef i Chrysler. Foto: John Hillery, Reuters

Legendarisk bil-topp død:

«Finner du en bedre bil, så kjøp den»

Lee Iacocca, en av bilindustriens mest legendariske ledere, er død, 94 år gammel. Han er den eneste som har vært toppsjef i to av de tre store i amerikansk bilidustri, Ford og Chrysler.

Publisert Sist oppdatert

Iacocca led av Parkinsons i sine siste år, og døde etter komplikasjoner med sykdommen, opplyste representanter for familien onsdag.

Han klatret til topps i Ford Company gjennom 32 år i selskapet inntil han fikk sparken av Henry Ford II, barnebarnet til konsernets grunnlegger, skriver The New York Times.

Han kom tilbake som leder av Chrysler – som mannen bak en av de mest spektakulære og myteomspunnede snuoperasjoner i amerikansk industrihistorie.

Les også: Slik blir du en superlader

«Stoltheten er tilbake»

Iacocca stakk ikke sitt lys under en skjeppe, og ble kjent for å ta Chrysler-jobben til en årslønn på én dollar. Det var riktignok bare for det første året, senere satt han med årlig godtgjørelse på over 18 millioner dollar (over 154 millioner kroner, etter dagens kurs).

Han overtok Chrysler i 1980, et år hvor selskapet tapte 1,7 milliarder dollar (14,5 milliarder kroner). Få år senere hadde han snudd konsernet til et overskudd på 2,4 millarder (20,5 milliarder kroner).

«Stoltheten er tilbake», proklamerte Iacocca – som ble en av sin generasjons mest berømte industriledere etter suksessen med Chrysler.

Les også: Denne bilen er et stadig større stykke Norge

President?

På toppen av sin karriere flørtet han sågar med tanken om et presidentkandidatur.

Iacocca brukte sin innflytelse for hva den var verdt på vegne av selskapene, og opptrådte gjerne selv i reklamekampanjer for bilene.

«Finner du en bedre bil, så kjøp den», sa han i en av de mest kjente reklamespotene han figurerte i.

Hans memoarer, «Iacoccia: En selvbiografi», er en av tidenes bestselgere i sin sjanger.