ANTYDNING: Dette er et av de få bildene som finnes av Model Y. Men det er uklart om den endelige bilen vil bli som skissen.
ANTYDNING: Dette er et av de få bildene som finnes av Model Y. Men det er uklart om den endelige bilen vil bli som skissen.

10 prosent større og dyrere enn Model 3:

Tesla lanserer ny kompakt-SUV

Teslas neste modell vises fram 14. mars. Og som ventet: Model Y er en SUV, noe større enn den nye Model 3 som i øyeblikket er Norges mest solgte bil.

Publisert Sist oppdatert

Det er over et år siden Tesla-sjef Elon Musk varslet at Model Y skulle vises fram i midten av mars 2019. Og slik blir det. Duken trekkes av i Los Angeles i midten av neste uke.

Musk annonserte nyheten i en serie twitter-meldinger natt til mandag, og ga noen spesifikasjoner:

  • Model Y blir om lag 10 prosent større enn Model 3.

  • Det er en SUV.

  • Den får samme batteri, men marginalt kortere rekkevidde enn Model 3.

  • Men den har ikke vingedørene som Model X.

Les også: Setter ned Model-prisen med 50.000 kroner

10 prosent dyrere

Musk antyder at bilene kommer i volumproduksjon mot slutten av 2020, og den skal trolig produseres ved Gigafactory 1 i Nevada.

Pris og detaljerte spesifikasjoner vil komme senere, men Musk antyder at den vil koste omlag 10 prosent mer enn Model 3 – som nå starter på 429.000 kroner.

La oss bare fastslå:

Det innebærer en heftig prisutfording for de øvrige produsentene av elektriske SUV’er.

Model Y vil ha 75 prosent av de samme delene som Model 3, og Tesla tror derfor at de skal nå et høyt produksjonsviolum vesentlig raskere enn med Model 3.

Les også: Slik er bilprodusentenes elektriske planer