TILDEKKET: Det er ikke mye vi så langt har fått se av Teslas kommende Model Y. Men etter planen er lanseringen under et halvår unna.
TILDEKKET: Det er ikke mye vi så langt har fått se av Teslas kommende Model Y. Men etter planen er lanseringen under et halvår unna.

Planlagt lansering av Model Y i mars 2019:

Neste støt fra Tesla

Det blir spennende å se om Tesla Model 3 er på norske veier før du kan reservere en Tesla Model Y.

Publisert Sist oppdatert

Det er fortsatt noen produksjonsutfordringer som må løses før vi får se en Model 3 på norske skilter.

I mellomtiden nærmer Model Y seg.

Tesla-sjef Elon Musk har uttalt at han har som mål å lansere modellen 15. mars 2019. Da skal det også etter planen åpnes for reservasjonsmuligheter.

Lanseringen av Model Y var planlagt allerede i år, men forsinkelsene i produksjonen av Model 3 har forskjøvet tidspunktet.

Les også: – Bare 15 prosent elektrisk i 2030, sier BMW-sjef

I følge Musk er «utgangen av 2020» en mulig startdato for produksjonen av Y. De betyr at den bør være på veien i starten av 2021. Men neppe på de norske.

Spekulasjonene går om hvor Model Y skal produseres.

Musk har tidligere sagt at produksjonen av Model Y vil sette en revolusjonerende ny standard. Dermed tror mange at det også skal bygges en ny fabrikk. Andre tipper det blir laget en egen produksjonslinje på Gigafactory 1, batterifabrikken i Nevada.

Det er ikke mange glimt av utseendet til Model Y som har nådd offentligheten. Grunnleggende sett vil den basere seg på Model 3, men med et mer utpreget crossover-design.

Eller formulert som en slags likning:

Y vil trolig skille seg fra Model 3, slik Model X skiller seg fra Model S.

Les også: Så lange er ventelistene på alle elbilmodellene

Panoramafront

De karakteristiske måkevingedørene ble tidlig lansert som en del av designuttrykket fra sjefen selv, men det begynner å bli en stund siden nå.

Mest sannsynlig er den omdiskuterte og plasskrevende konstruksjonen droppet. Men trolig får Y samme type panoramafrontrute som Model X.

Batteripakker og ytelser forventes å være de samme som for Model 3. Etterspørselen trolig større.

Så gjenstår det å si om innrømmelsene rundt produksjonsproblemene med Tesla 3 gjør at Y får en mer smertefri ferd ut til kundene.