DEN FØRSTE: Lille Citigo er først ut i en serie elektriske lanseringer fra Skoda. Foto: Skoda Auto
DEN FØRSTE: Lille Citigo er først ut i en serie elektriske lanseringer fra Skoda. Foto: Skoda Auto

Lanserer elbil og ladbar bestselger i 2019:

Slik blir Skodas el-framtid

Skoda kan takke SUV’ene Kodiaq og Karoq for rekordåret 2018. De øvrige fossile volumselgerne tapte terreng. Men nå er elektrifiseringen i full gang.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i løpet av året kommer lille Citigo i helelektrisk versjon. Det er søstermodellen til VW e-UP (og Seat Mii), som i dagens versjon ligger langt bak i rekkevidderacet.

Men her er det varslet en batterioppgradering og forventet realistiske rekkevidde på rundt 27 mil, altså nærmere en dobling. Dette vil straks gjøre de tre modellene langt mer konkurransedyktige.

Forventet produksjonsstart på denne er siste del av året, det vil si at de første kundene vil få den allerede om cirka et år.

I tillegg vil det i løpet av 2019 komme en ladbar hybrid av den største stasjonsvognen i porteføljen til Skoda, storlasteren Superb. I 2020 følger så den litt mindre Octavia med samme drivlinje.

Les også: Karoq i test – fargeløs og fornuftig

Om bare noen uker lansere Skoda sin nye SUV, Kamiq, under bilutstillingen i Geneve. Dette blir den tredje SUV’en til Skoda, og vesentlig mindre enn Karoq og Kodiaq. Skoda selger også en bil med modellnavnet Kamiq i Kina, men denne er ganske ulik den europeiske modellen, som blir på størrelse med VW T-cross.

Skoda solgte 1.253 millioner biler i 2018. Det er rekord.

Men tallene for enkeltmodellene forteller mye om hvor dominerende SUV-salget (Kodiaq, Karoq) er, hvor viktig Kina er (Kamiq, som kun selges der) og at Skoda trenger elektrifiserte drivlinjer.

Her er en oversikt over antall solgte Skoda i 2018 (modell, antall, endring fra 2017):

Octavia

388.200

-7,3 prosent

Rapid

191.500

-9,5 prosent

Fabia

190.900

-7,6 prosent

Kodiaq

149.200

+49,3 prosent

Superb

138.100

-8,5 prosent

Karoq

115.700

Ny

Kamiq (kun Kina)

27.900

Ny

Citigo (kun Europa)

39.200

+5,5 prosent

Yeti

13.100

-81,2 prosent

Les også: Kodiaq i test – en bil for store anledninger

Sjekk timeplanen

Slik ser elektrifiseringsplanene ut for de etablerte modellene:

  • Citigo EL selges fra siste kvartal i år og leveres til kunde fra 2020

  • Superb Plug selges trolig fra siste kvartal i år, men utlevering til kunder kunde begynner i 2020.

  • Mange har ventet på Karoq i el-utgave. Denne kommer ikke. Men en tredje – og mindre - SUV, lanseres allerede i mars. Den har fått navnet Kamiq.

  • Octavia plug-in kommer fra 2020.

  • Fabia kommer ikke som elbil, men trolig kommer en liknende bil i samme størrelse. Men det er ingen konkret info om dette foreløpig.

Dessuten kommer konseptbilene Vision X og Vision E som produksjonsmodeller i løpet av 2020/21, men Skoda har holdt kortene tett når det gjelder endelig navn.

Innen 2025 kommer det trolig 10 fullelektriske biler fra Skoda. Det betyr at mange av dagens modellstørrelser kan komme i elektrisk utgave, men ikke nødvendigvis med de samme modellnavnene. 

Les også: Dette er bilprodusentenes elektriske planer