HJEMMEVASK: Klimaminister Sveinung Rotevatn, her fra starten av Motors elbiltest i vinter, vil ikke begrense adgangen til å vaske bilen hjemme. Foto: Tomm W. Christiansen
HJEMMEVASK: Klimaminister Sveinung Rotevatn, her fra starten av Motors elbiltest i vinter, vil ikke begrense adgangen til å vaske bilen hjemme. Foto: Tomm W. Christiansen

Bekymring over mulig bilvaskforbud:

Ja

Politikere beskyldes ofte for omstendelige svar. Det kan ikke gjelde for responsen fra klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) da han ble bedt om å bekrefte at regjeringen ikke vil innføre begrensninger på adgang til vaske bilen hjemme.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Norge følger ikke etter svenskene med bot for hjemmevask av bilen.

«Kan statsråden slå fast at regjeringen ikke kommer til å innføre forbud eller innstramming i regelverket for vask av egen bil eller kjøretøy?» spurte Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum i et skriftlig spørsmål til statsråden.

Svaret var – i sin helhet:

«Ja.»

Bakteppet er en nyhetsartikkel hos Broom.no der det kommer fram at man i deler av Sverige kan få bot på opp til 10.000 kroner for å vaske bilen på gårdsplassen.

Bekymring

– Det er bekymring blant mange i Norge for at det kan bli innført forbud mot å vaske sin egen bil på privat eiendom, skrev Slagsvold Vedum – med henvisning til nyhetssaken hos Broom:

«I deler av Sverige er det faktisk forbudt og du kan få bot på opp til 10.000 kroner om du vasker bilen på gårdsplassen. I Tyskland er det også forbudt å vaske bilen hjemme.

I Danmark fraråder nå både Miljøstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening og flere andre organisasjoner mot at man vasker bilen på egen gårdsplass.»

Men i Norge skal du altså fortsatt få vaske bilen som før.