TEST AV BILSTOLER FOR BARN: NAF har testet kollisjonssikkerhet og brukervennlighet av åtte bilstoler på det norske markedet.
TEST AV BILSTOLER FOR BARN: NAF har testet kollisjonssikkerhet og brukervennlighet av åtte bilstoler på det norske markedet.

NAF har testet barneseter:

Stor forskjell i sikkerheten

NAF og Testfakta har testet åtte godkjente bilseter til barn i vektklassen 15-36 kg. Testen avdekker store forskjeller i sikkerheten ved kollisjon. En enkel pute ble ikke testet i sidekollisjon, fordi laboratoriet var redd både testdukken og utstyret ville bli ødelagt.

Publisert Sist oppdatert

Når barnet veier mellom 15 og 36 kilo, kan det sitte i framovervendte beltestoler. Det er disse setene NAF og Testfakta har testet denne gangen.

I tillegg har NAF også testet en enkel bilsetepute, som flere bruker som alternativ for større barn.

Testen viser at de fleste av de åtte barnesetene gir tilstrekkelig beskyttelse for hodet, brystet og magen i kollisjonstestene.

Når det gjelder belastningen på nakken er derimot forskjellene store. Noen av stolene kan potensielt gi dårlig beskyttelse mot skader ved kollisjon.

Det er forskningssenteret British TRL som har testet kollisjonssikkerheten på oppdrag fra NAF og Testfakta. Trafikksikkerhetsforeningen NTF i Sverige har evaluert hvor lett det er å montere stolene og sikre barna riktig i dem.

Les også: Farligere enn sommerdekk om vinteren

Bekymret for sikkerheten 
Britax kommer best ut i kollisjonstesten og har best beskyttelse av nakken. Setet kåres likevel ikke til testens vinner på grunn av en komplisert belteløsning som kan gi risiko for feilbruk.

Cybex Solution M-fix blir derfor rangert som best i denne testen, med høye karakterer i alle kategorier.

Britax-setet har en ekstra støtdempende pute, som ifølge produsenten skal redusere belastningen på nakken med opptil 30 prosent. Problemet med den ekstra puten er at den er i veien for beltet slik at den ødelegger strammeeffekten.

Det engelske laboratoriet som utførte testen, registrerte at puten kan gli opp på barnets skulder, noe som betyr at beltet ikke legger seg riktig over brystet.

Viktig at beltet monteres riktig

Den svenske trafikksikkerhetsforeningen NTF er dessuten kritisk til Britax' spesielle grenkonstruksjon, som holder beltet på plass over midjen til barnet.

Mange av foreldrene klarte ikke å montere beltet riktig. Dette medførte at hoftedelen av beltet ikke ble stramt nok.

- At beltet er riktig montert, kan være avgjørende hvis man kommer ut for en ulykke, sier Anders Kullgren, professor i veibeskyttelse og forskningsdirektør i Folksam, som regelmessig tester barnestoler- og seter.

– Hvis beltet sklir ned over skulderen eller ikke er stramt nok, øker belastningen på hodet og nakken. I tillegg øker risikoen for at hodet slår inn i bilens interiør, sier han.

Les også: Dette er årets sikreste bil

I en test er det vanskelig å fastslå hvilke skader nakken blir utsatt for i praksis, ifølge laboratoriet. Likevel går det an å måle forskjell i belastning for nakken.

Den beste beskyttelsen for nakken, sammenliknet med de andre stolene, gir nettopp stolen fra Britax. Ved frontkollisjon var belastningen mot nakken nesten halvparten så høy i Britax-stolen som i Be Safe.

Også stolene fra Biltema og Axkids kom dårligere ut enn Britax.

Beskyttelse av nakken er svært viktig. Ifølge Folksams skadestatistikk er hodeskader og nakkeskader det som fører til de fleste tilfeller av invaliditet.

Pute gir dårlig beskyttelse i sidekollisjon

I tillegg til beltestoler utførte også laboratoriet tester med en enkel pute uten rygg, for å få høyere sittestilling for barnet. 

Ved frontkollisjon fungerer løsningen med pute bra sammenlignet med å sitte rett på setet. Uten pute har barnet dårlig beskyttelse for mage og bryst, ettersom beltet havner for høyt opp på barnet.

Ved sidekollisjon ville testresultatene etter laboratoriets syn være høyst usikre. Så usikre at laboratoriet ikke ville teste dette da testdukken og testutstyret trolig ville blitt ødelagt! I stedet simulerte de en tilsvarende test. Den viste at kollisjonskreftene og skadeomfanget ville nå langt over grenseverdiene for teststandarden.

VINNEREN!

4,3 poeng
Cybex Solution M-Fix barnestol
Best i test. Bra resultater i kollisjonstestene. Enkel og god innfesting.

 

BEST I KOLLISJONSTEST!

3,9 poeng
Britax Römer KidFix II SICT
Best resultat i kollisjonstestene. Men vanskelig å feste barnet riktig i stolen, og barnet kan komme ut av stilling når det lener seg fremover.

 

3,9 poeng
MaxiCosi Rodi XP Fix
Bra i sidekollisjon, men gir høyere skaderisiko i nakken ved frontkollisjon.

 

3,8 poeng
Carena Fejan
Bra i kollisjonstestene, men problematisk å stille inn stolen og spenne beltet.

 

3,8 poeng
BeeMoo BeFix
Høy belastning på nakken ved frontkollisjon. Vanskelig å justere inn stolen.

 

3,7 poeng
Be Safe Izi Up X3
Høyest belastning på hode og nakke ved frontkollisjon. Enkel i bruk og lett innfesting av beltet.

 

3,6 poeng
Axkid Grow ISOFIX
Høy belastning på nakken ved frontkollisjon.

 

DÅRLIGST RESULTAT

3,4 poeng
Biltema 39803
Høy belastning på nakken ved frontkollisjon. Vanskelig å spenne fast og feste beltet.

 

LIGG UNNA!

Sammenlignet med å sitte rett i setet, gir seteputen bra beskyttelse ved frontkollisjon, men den gir dårlig beskyttelse ved sidekollisjon. Så dårlig at laboratoriet ikke ville teste den i en simulert sidekollisjon, fordi de var redd testdukken og -utstyret ville bli ødelagt. 

Det er lovlig å sikre større barn med sittepute, men dette gir dårligere beskyttelse for barnet.

NAF anbefaler derfor barnestol fremfor sittepute så lenge vekten og lengden på barnet gjør det mulig å bruke barnestol.

I følge Vegvesenet skal barnet sikres med barnesikringsutstyr inntil det er 135 cm. Større barn mellom 135-150 cm skal sikres med barnesikringsutstyr hvis det er tilgjengelig i bilen. 

Se en mer detaljert vurdering og hvordan testen er utført.

Tenk på dette når du kjøper og bruker en beltestol

  • Alle stoler passer ikke like bra til alle biler. Prøv å sette setet i bilen din og kontroller at beltelåsen kan betjenes tilfredsstillende.
  • Større stol er ikke nødvendigvis sikrere. Tvert imot er det bra at stolen er kompakt, slik at flere passasjerer kan sitte trygt i bilen.
  • Kontroller at stolen er høy nok og at både hodestøtter og belteføring kan reguleres tilstrekkelig.
  • Det hjelper ikke om stolen er trygg hvis den ikke passer til barnet ditt. Pass på at stolens reguleringer er enkle å få tilgang til, slik at det er enkelt å justere.
  • Det er viktig å alltid trekke setebeltet til skikkelig så det blir så stramt som mulig. Stramme belter gir best sikkerhet.
  • Husk at dersom stolen ikke er utstyrt med isofix, må stolen alltid være festet til setet med setebeltet også når barnet ikke sitter i den. En løs stol kan gi skader på både passasjerer og fører. 

Kilde: Den svenske trafikksikkerhetsforeningen NTF