SJEKK TRYKKET: Hvis denne lampen lyser, så betyr det at det er endringer i dekktrykket ditt. I verste fall en punktering. Foto: NAF
SJEKK TRYKKET: Hvis denne lampen lyser, så betyr det at det er endringer i dekktrykket ditt. I verste fall en punktering. Foto: NAF

Krav om dekktrykkovervåking i alle nyere biler:

Dette må du gjøre når denne lampen lyser

Hvis denne varsellampen har poppet opp på instrumentpanelet ditt etter vårens hjulskift, så skyldes det trolig bare små endringer i lufttrykket. Men i verste fall har du punktert.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Fra 1. november 2014 er det krav om automatisk dekktrykkovervåking på alle nye biler.

Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) overvåker dekktrykket – og varsler med en lampe i instrumentpanelet om trykket i dekket faller. Grunnen til at noen opplever dette etter hjulskiftet, er at luften i dekkene har blitt komprimert under vinteren.

– Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

Lufttrykk er viktig for å ha godt veigrep. I tillegg reduserer det både slitasjen og drivstoffutgiftene.

– Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll luft, legger han til.

Noen ganger krever bilen at du tilbakestiller eller nullstiller systemet for å få vekk varsellampen. Dette er ulikt fra bil til bil. I instruksjonsboka skal du få informasjonen du trenger.

– Hvis du ikke får nullstilt systemet og fjernet varsellampen, må du nok ta en telefon til et verksted så de kan hjelpe deg med å nullstille systemet, rådgir Nils Sødal.