Bilen er en smittebombe:
Her er rådene for å holde bilen korona-fri
Bilen er en større smittekilde enn vi ofte tenker på, enten det handler om koronavirus eller andre såkalte patogener som kan forårsake sykdom. Nå er det viktigere enn noen gang å holde bilen ren og hindre at den blir en virusspreder.
DETTE ER SAKEN: Her er våre råd for å redusere smitterisikoen i bilen maksimalt.
Særlig hvis du deler bilen med andre i hverdagen, er det viktig å holde den fri for bakterier og virus i den grad det er mulig.
Forskere har funnet at viruset kan holde seg i live i opptil tre døgn på overflater av plast eller rustfri stål, skriver Forskning.no.
Derfor er det viktig å desinfisere bilens kontaktflater som deles med andre, men husk å vaske hendene grundig både før og etter rengjøringen.
Kast søpla!
Første regel er selvsagt å respektere de grunnleggende reglene for personlig hygiene, og å holde bilen generelt ren utvendig og innvendig. Det vil gi virus mindre materie å sette seg i. Særlig inne i bilen er det selvsagt viktig å holde rent og minimere smitterisikoen.
Klimaanlegget er verdt å huske på.
Resirkulert luft kan være smittefarlig, patogener blir resirkulert sammen med luften og sendt tilbake inn i bilen. Styr derfor unna resirkulering av luften. Husk også at filteret i Air Condition-systemet bør byttes minst en gang i året.
Når bilen skal rengjøres, må alskens rask og søppel først fjernes. Brukte papirlommetørklær er selvsagt verstingen, men også alt annet av etterlatenskaper, som pappkrus, bokser og flasker, parkeringsbilletter og lignende, gir virus (og bakterier) mer plass å boltre seg på.
Såpe og vann
Med unntak av for dem som er i spesielt utsatte risikogrupper, er det normalt ikke nødvendig å bruke aggressive desinfeksjonsmidler.
Harde flater og betjeningselementer som berøres ofte, kan likevel med fordel dessuten rengjøres med et rengjøringsmiddel som inneholder isopropanol, ifølge amerikanske Consumer Reports. Alkoholløsninger på over 70 prosent dreper koronaviruset som forårsaker Covid-19.
Men skikkelig rengjøring med såpe og vann er i de fleste tilfeller mer enn tilstrekkelig, både håndsåpe og oppvaskmiddel kan brukes. På samme måte som når man vasker hendene grundig, tar dette knekken på virus.
Slike rengjøringsmidler har dessuten den fordelen at de ikke er aggressive overfor overflatematerialene i bilen.
Spesialprodukter for rengjøring av interiører fungerer også bra og har den fordelen at de beskytter skinn- og plast-overflater samtidig som de gjør rent. De risikerer imidlertid å gjøre at ratt eller girkule blir glatte.
Glem ikke å vaske sladrespeilet og vindusrutene skikkelig, slik mange gjør. Det vil også gi en trafikksikkerhetsbonus.
NAF har en nyttig bruksanvisning som også kan fungere som en sjekkliste for hvordan du rengjør bilen grundig innvendig.
For dem som er i risikogruppene er bruk av desinfiserende midler et ekstra sikkerhetstiltak, men det erstatter ikke rengjøringen. Da er det viktig å bruke et middel som er merket med at det har såkalt virucid effekt, det vil si at det dreper virus.
Det skal påføres alle berøringsflater for deretter å få virke noen minutter før det fjernes med en fuktig klut. Dette siste er viktig for å unngå skade på materialene i interiøret.
Husk også å rengjøre berøringsflatene utenpå bilen ekstra godt. Det gjelder selvsagt bakluke/koffertlokk-håndtak i tillegg til dørhåndtakene, men også – og ikke minst – tanklokket og ladeporten.
Etter hver handletur er det lurt å rengjøre de berørte flatene igjen.
Kast tørkepapiret umiddelbart etterpå, vask kluter i maskin på 60 grader og tørk i friluft – ikke i trommel.
Og håndvasken både før og etterpå er jo nå blitt en selvfølge…