AKSJONERER: Statens vegvesen og samarbeidende etater sjekker nå 600 verksteder landet rundt. Her besøker de et verksted i Oppland. Foto: Geir Olsen

Motor ble med på kontrollaksjon:

Her sjekkes bilverksteder for ulovligheter

Statens vegvesen sjekker nå 600 verksteder de har fått tips om. – Nå drives ulovlig verkstedvirksomhet bak lukkede fasader, sier Geir Mjøsund, som jobber med kriminalitet i vegvesenet.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Vegvesenet jakter ulovlige verksteder landet rundt.

Denne uka var Motor med da Statens vegvesen sammen med politiet, kemneren, Arbeidstilsynet og Eltilsynet besøkte verksteder i Oppland.

– Bare de siste par årene har vi fått tips om 600 ulovlige verksteder, forteller Geir Mjøsund i krimseksjonen til Statens vegvesen.

Nå besøkes verkstedene en etter en. Flere er avslørt med ulovlig drift. Noen er politianmeldt, mens andre har fått pålegg.

Les også: – Ulovlige verksteder omsetter for milliarder

MANNSTERKT: Vegvesenet og samarbeidende etater stiller mannsterkt opp på verkstedkontroller. I midten med skjerf Geir Mjøsund fra vegvesenets krimseksjon. Foto: Geir Olsen

Bak lukkede fasader

– Vi ser nå langt færre av de større ulovlige verkstedene med flere ansatte. De har skjønt at oppdagelsesrisikoen er for høy, sier Mjøsund.

Vegvesenet har i flere år jaktet ulovligheter i verkstedbransjen. Nå skjer lovbruddene ofte bak lukkede fasader med mindre enkeltpersonforetak eller sågar på privaten, gjerne på deltid fra mindre lokaler i mindre sentrale strøk.

Da Motor ble med på aksjon i Oppland ble det ikke avdekket noen alvorlige forhold. På flere av adressene som ble oppsøkt var det heller ikke aktivitet.

Les også: Beslaglegger utstyr

Facebook

Men myndighetene vet at det foregår mye som ikke er lovlig.

– Det annonseres på Facebook, forteller Mjøsund.

– Hvordan får dere vite om de ulovlige verkstedene?

– Vi blir som oftest kjent med ulovlig verkstedvirksomhet når kunder av disse verkstedene tar kontakt med oss etter at de er misfornøyde med arbeidet som er gjort.

Dessuten følger myndighetene selv med på de forskjellige sidene og gruppene på Facebook.

Les også: Razzia mot Bergens-verksted

GODKJENT: Slik ser skiltet for godkjent verksted ut. Foto: Geir Olsen

Slik sjekker du

Vegvesenet ser også at en del av den ulovlige verkstedaktiviteten holdes i live takket være deler av bruktbilbransjen, som bruker deres tjenester.

Før du kjøper tjenester av et verksted bør du sjekke om verkstedet er offentlig godkjent.

Det kan du enkelt sjekke på nettsidene til Statens vegvesen, eller se etter et godkjenningsskilt som skal være å finne i lokalene til alle godkjente verksteder.